Generaal waarschuwt: "Straks heeft leger geen ervaring meer voor echte operaties"

ANP
Defensie trekt aan de alarmbel. Volgens generaal Jean-Paul Deconinck, bevelhebber van de Landcomponent, dreigt ons leger haar expertise te verliezen door alle extra opdrachten. Dat schrijft de krant Le Soir.

In het kader van de operatie Homeland moeten enorm veel militairen in de straten patrouilleren. Daar komt bij dat zowel de regering-Di Rupo als de huidige regering snoeien in het aantal aanwervingen bij het leger.

Daardoor dreigt ons leger expertise te verliezen, maar kan het zich ook moeilijker engageren voor buitenlandse opdrachten. "Ik heb in de trainingen moeten snijden om 1.800 manschappen te kunnen leveren voor operatie Homeland", zegt Deconinck aan Le Soir. "Dat is mijn rode lijn."

Een kleine maand geleden zei Deconinck al dat het vooral de opleidingen voor de hogere kaders zijn die in verdrukking komen. "Ze missen de ervaring voor de toekomst. Als ze binnen twee, drie jaar worden ingezet, hebben ze geen ervaring in reële operaties."

De generaal schat dat er tussen vandaag en 2020 jaarlijks 1.500 manschappen gerekruteerd moeten worden, en dat voor het grondleger alleen al. Maar hij heeft ook andere oplossingen. "Ik ben er zeker van dat we beter kunnen doen met minder volk, onder meer in Brussel. Het zou al volstaan om vaste posten te vervangen door patrouilles."