Generaal-majoor wil nog maximaal 600 militairen op straat

EPA
De onderstafchef Operaties en Training van Defensie, generaal-majoor Johan Peeters, is opgelucht dat het aantal militairen dat wordt ingezet op straat, vermindert. Dat zegt hij zaterdag in La Libre Belgique en La Dernière Heure.

Momenteel gaan nog "min of meer 750" militairen de straat op, zegt Peeters. "En dat gaan we nog verder verminderen tot rond de 600 tegen begin mei. Dat is het doel dat we willen bereiken in samenwerking met de politie, naar gelang de veiligheidsnoden."

De generaal-majoor geeft aan dat de metro een van de meest gevoeligste punten is en dat de militairen er aanwezig zullen blijven zijn. "Maar we zijn nu wel aan het bekijken of we niet beter in het centrum van Brussel kunnen blijven en dat we niet tot het einde van de metrolijnen moeten gaan", klinkt het.

Het verminderen van het aantal militairen op straat is volgens Peeters "een verlichting" omdat de "druk op onze soldaten, vooral die van de landmacht, erg hoog was". "Daardoor moesten we de trainingen beperken, wat op lange termijn een nefast effect heeft op de essentiële missies". "We moeten in staat zijn om gehoor te geven aan een vraag van de regering om militairen ergens in de wereld in te zetten. En op dit ogenblik zijn we daar niet meer klaar voor, behalve onder bepaalde beperkte voorwaarden." Zo heeft Defensie vorig jaar moeten afzien van het sturen van een compagnie naar de Baltische staten.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Kenis

  Dus het centrum van brussel is belangrijk en de rest niet. Tof.om te zweten dat veiligheid afhangt van waar je woont. Geef anders gratis bescherming aan molenbeek en de matongowijk...dan kan je ze beschermen tegen de "boze westerse wereld".

 • Fonz Ooms

  Nog eentje die niet beseft dat wij, de belastingbetaler, zijne chef zijn en hem en het leger dik betalen om ONS te beschermen, NIET om eens chick zijn manschappen te gaan bezoeken in andere landen met alles erop en eraan ! ONS leger moet de belgische burger beschermen en dat gebeurt HIER !

 • Etienne Boeckx

  Laat die militairen maar paraderen hoe meer hoe liever ! Zo voelen wij ons saver en hebben die gasten ook wat te doen ! En de criminaliteit zal dalen !

 • walter De Witte

  Voer een binnenlandse strijkkracht in door terug een legerdienst in te voeren. Ipv een leefloon uit te betalen laat jongeren terug iets bewijzen voor hun vaderland. Vreemdelingen die de Belgische nationaliteit willen moeten eerst 15 maanden legerdienst doen waar ze tergelijktijd een inburgeringscursus krijgen. Je hebt dan een binnelandse versterking indien nodig. Laat de beroepsmilitairen de buitenlandse opdrachten doen. Op gebied van de NATO verplichtingen zal je dan ook al beter scoren.

 • Paul Philippaerts

  Stop toch dat militair gedoe in de straten en sluit de Issers en hun sympatisanten op. Wanneer worden de uitwassen van het vrije denken eens aangepakt.