GEN zal stadsvlucht uit Brussel veroorzaken

Tegen 2015 zou 5 procent van de Brusselse bevolking de stad verlaten hebben.
UNKNOWN Tegen 2015 zou 5 procent van de Brusselse bevolking de stad verlaten hebben.

Het Gewestelijk Expressnet (GEN) zal ervoor zorgen dat tussen nu en 2015 zowat 5 procent van de Brusselse bevolking de stad verlaat. Dat blijkt uit een studie op vraag van Beliris. Verschillende Brusselse volksvertegenwoordigers vroegen in het Brusselse parlement dat het Brussels gewest maatregelen neemt om die mensen in de hoofdstad te houden.

Middenklasse
Uit een recente studie van Beliris blijkt dat het GEN, dat de hoofdstad moet verbinden met het omliggende gebied en Brussel dus beter toegankelijk moet maken, er waarschijnlijk voor zal zorgen dat 5 procent van de Brusselaars het gewest verlaat. Het gaat om zowat 17.725 gezinnen, waarvan 70 procent uit de middenklasse, die de stad zouden verlaten.

Alarmerende cijfers
"Alarmerende cijfers", aldus Ecolo en cdH in het Brusselse parlement. Volgens de Franstalige groenen en christendemocraten zal een dergelijke "exodus" zware financiële gevolgen hebben voor het gewest. Ze vragen daarom dat er maatregelen komen om die stadsvlucht tegen te gaan.

Aantrekkelijker maken
De Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet wees er in het Brusselse parlement op dat het belangrijkste wat Brussel kan doen, is de stad aantrekkelijker te maken voor haar bewoners, door bijvoorbeeld meer groene zones, een verhoging van de veiligheid en kindvriendelijkheid, het bevorderen van de sociale mix en gunstige fiscale maatregelen.

"Nog veel te gebeuren"
Smet voegde daar aan toe dat het gewest al heel wat gedaan heeft in die zin. Hij wees er onder andere op dat er 40 procent meer wijkcontracten zijn. De minister gaf echter toe dat "we er nog niet zijn en er nog veel moet gebeuren". (belga/tdb)