Gen gevonden dat darmkanker kan veroorzaken

thinkstock
Onderzoekers van het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum hebben een nieuw gen ontdekt waarvan een mutatie erfelijke darmkanker kan veroorzaken. "De resultaten van dat onderzoek vormen een stapje voorwaarts: er is een klein stukje van de puzzel gelegd", zegt darmkankerspecialist Luc Colemont. "Al bij al gaat het echter om een erg beperkt percentage van de darmkankergevallen."

Vorige onderzoeken naar darmkanker gebeurden meestal met grote groepen patiënten. Vanwege de te diverse samenstelling van die groepen leverde dat tot nog toe weinig resultaten op. Voor het huidige Nederlandse onderzoek werden 51 patiënten geselecteerd van wie de adenomen, uitstulpingen van het darmslijmvlies, onder de microscoop sterk overeenkwamen. Hun genen werden in kaart gebracht, en zo ontdekten de onderzoekers bij een aantal patiënten mutaties in het NTHL1-gen. Die bevindingen publiceerden ze vandaag in het vakblad 'Nature Genetics'.

Kleine kans
Elk jaar krijgen zo'n 5.000 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben. Voor ruim 80 procent van de gevallen is de precieze oorzaak niet goed bekend. Voor de resterende minderheid bestaat een duidelijke erfelijke factor. Van die patiënten zijn het enkel degenen die het gemuteerde gen van vader én moeder krijgen, die een verhoogd risico lopen op de ziekte. De kans daarop is erg klein, erkennen de onderzoekers. Als de mutatie bij een patiënt wordt aangetroffen, moeten alleen broers en zussen zich laten testen.

Eenvoudige test
Colemont beklemtoont wel het belang van het bevolkingsonderzoek dat momenteel loopt. De bedoeling daarvan is per jaar tot 400 sterfgevallen te voorkomen. Als mede-oprichter van de vzw Stop Darmkanker vraagt hij ook aandacht voor de ziekte. "Te weinig mensen kennen darmkanker en weten dat het met een eenvoudige test vroegtijdig opgespoord kan worden", zegt Colemont.