Gemor bij MR: “Michel mag niet tot december partijvoorzitter blijven”

Charles Michel.
Photo News Charles Michel.
Het rommelt bij de Franstalige liberalen omdat premier Charles Michel van plan zou zijn tot in december aan te blijven als partijvoorzitter. Dat is het moment waarop hij naar de Europese Raad verkast. Terwijl MR in een persbericht reageert dat er binnen de partij sprake is van “eenheid en sereniteit”, vinden zes anonieme partijtoppers dat de premier beter eind deze zomer al opstapt. 

"Charles Michel geeft signalen waaruit we begrijpen dat hij tot 1 december wil blijven. Voor ons moet hij voor die datum vertrekken", zegt een van hen in ‘Le Soir’. "De interne campagne binnen de MR moet vanaf september gelanceerd worden en de nieuwe voorzitter moet zijn functie ten laatste de tweede dinsdag van oktober kunnen opnemen.”

"Een afscheidnemende voorzitter hoort niet de positie van de MR in Wallonië voor de komende vijf jaar te bepalen. Het zou ook niet gezond zijn als een laattijdig benoemde voorzitter zich in de strijd om de federale regeringsvorming moet werpen." 

“Stop de clanoorlog”
Het zestal roept daarnaast op om de partij grondig te hervormen en de clanoorlog -tussen aanhangers van Michel en die van vicepremier Didier Reynders- te stoppen. "Zij die vertrekken of op het punt staan te vertrekken moeten hun greep op de partij lossen. Het zijn zij die niet vertrekken die de beweging moeten organiseren voor de komende vijf jaar.”

Reactie 

In een gezamenlijk persbericht reageren 45 MR-toppers waaronder Olivier Chastel, Daniel Bacquelaine, Didier Reynders, Marie Christine Marghem en Sophie Wilmès. “We betreuren en veroordelen de anonieme uitlatingen die indruisen tegen de liberale waarden van vrijheid en verantwoordelijkheid”, staat in het bericht.

Volgens de ondertekenaars zal de partij intern een kalender vastleggen die rekening zal houden met de verschillende formaties, maar ook met het mandaat dat Michel vanaf 1 december zal opnemen als voorzitter van de Europese Raad. Bedoeling is dat er ten laatste op 1 december een nieuwe voorzitter op post is. “We herhalen uiteraard onze volledige steun en vertrouwen in Charles Michel en vragen hem om zijn missie als partijvoorzitter voort te zetten tot de benoeming van een opvolger”, klinkt het nog.

Charles Michel werd enkele weken geleden door de Europese staatshoofden en regeringsleiders genomineerd als de volgende voorzitter van de Europese Raad. Op 1 december begint zijn mandaat.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jammy cappon

  Michel is bijna de evenknie van dewever als het op postenjager aankomt

 • FRANS DE ROUCK

  Zes anonieme partijtoppers?????? Dat zegt veel over die partijtoppers. Anoniem verdorie. Weten ze nu ps dat die Michel een glladde paling is. De slippendrager van Merkel en Macron. Slaagde er steeds in om op de foto te komen met beiden en dit met een uitgestreken smile. Zo de vader zo de zoon , het zijn types alleenheerser. Wat de clanvorming betreft! Reynders is al geen haar beter. Ook met Reynders gaan ze niet verder geraken. Politiek is eigenbelang dienen. Top postjes binnenhalen.

 • Marc Geerts

  En wie zijn die 6 laffe anonieme floppers ?

 • Hans Engelen

  Goed zo, politiekers die elkaar beginnen op te eten, love it!Hommeles bij Open VLD en MR, we kunnen er als burger alleen maar goed bij varen!

 • Emile De Smedt

  Het ziet er naar uit dat alle traditionele partijen aan aflossing van wacht toe zijn.Het drentelen zoals partijpapas het voordeden maar tijden en meningen veranderen.Het was tegen die of degene maar daar heeft kiezer maling aan.Negeren van stembus zal nog erger opbreken.Oude politieke mossels terug naar af.Realiteit moet primeren en daar zit muziek in.