Gemiddelde huurprijs voor woning stijgt lichtjes naar 614 euro: “Genoeg om mensen in armoede te duwen”

Illustratiebeeld.
photo_news Illustratiebeeld.
De gemiddelde huurprijs voor een privéwoning is in Vlaanderen in 2018 gestegen naar 614,11. Het gaat om een stijging van 2,24 procent tegenover 2017, blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse huurdersbonden. Dat schrijft De Zondag.

In 2014 bedroeg de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen voor een woning 574,45 euro. In 2017 steeg die voor het eerst boven de 600 euro en vorige jaar zette die evolutie zich verder tot 614,11 euro, aldus de huurdersbonden.
"Een stijging van 2,24 procent lijkt niet veel, maar het is genoeg om nog meer mensen in de armoede te duwen", verklaart Joy Verstichele, woordvoerder van de Vlaamse huurdersbonden. 

"Liefst 31 procent van de privéhuurders houdt op het einde van de maand niet voldoende over om menswaardig te leven. Dat was in 2013 ook al zo. Er is dus in vijf jaar tijd niets veranderd. Er bestaat wel zoiets al een huursubsidie, maar dat systeem zit fout in elkaar waardoor amper 4 van de 31 procent er aanspraak op kan maken."

De huurdersbonden roepen de overheid op om een betaalbaarheidssubsidie in toe voeren voor huurders met beperkte inkomens.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy Madou

  Bij ons in de straat vind je niets meer onder de 900 euro om een huis te huren, waar ik woon en geboren ben, euh Knokke-Heist-Westkapelle, waar halen ze het uit 614 euro ??.

 • Karel Van Beeck

  Ik woon op een sociale woonwijk. Mensen hier die nog niet lang op de wijk wonen hebben een Jaguar, mustang of zware BMW voor hun deur staan. Ze krijgen een woning van de sociale huisvesting voor weinig euro’s. Daarbij komt nog dat de meesten geen respect hebben voor hun woning binnen en buiten. Wie is dan de slimste? Zij die kopen of zij die de sukkelaar uithangen?

 • Gino Denil

  Doe gewoon eens te huur, in een zoekmachine. En probeer een woning te vinden aan die prijs.

 • Peggy Cornelis

  Als alleenstaande ondervonden verdomd moeilijk om iets te vinden om te huren. Je moet tevens 3 maand borg ophoesten. Je krijgt direct negatief antwoord als verhuurders horen alleenstaanden. Kinderen sommige verhuurders spreken af kinderen niet te nemen om rust te behouden.

 • Febe Boom - Allyn

  Voor 619 zal je geen deftige woonplek huren... ze houden daar beter ook rekening mee in hun statistieken :(