Gemiddelde bosbrosser is 17 jaar, komt uit ASO en zou op Groen stemmen

REUTERS
De deelnemers aan de wekelijkse jongerenklimaatmarsen zijn gemiddeld 17,5 jaar oud, komen overwegend uit het algemeen secundair onderwijs (ASO) en zien zich vooral op Groen stemmen. Dat blijkt uit een steekproef van de UAntwerpen en de VUB. Opvallend is dat ongeveer evenveel meisjes als jongens deelnemen aan de marsen, terwijl vrouwen meestal ondervertegenwoordigd zijn op straat.

Tussen 24 januari en 12 februari bevroegen de universiteiten 510 volgers van de Facebookpagina Youth for Climate, van Kyra Gantois en Anuna De Wever. "Het gaat om een zelfselectie-steekproef", zegt onderzoeker Ruud Wouters. "Die is niet representatief voor de deelnemers aan de jongerenklimaatmarsen. Zo is maar 8,5 procent van onze respondenten Franstalig, terwijl hun aandeel onder de klimaatspijbelaars allicht een pak groter is. Maar ons onderzoek laat ons wel toe om accurate vergelijkingen te maken, bijvoorbeeld tussen jongeren die al deelnamen aan een mars, en jongeren die dat nog niet deden."

Jongens vs. meisjes

Twee derde van de deelnemers aan de enquête waren vrouw en een derde man. Op de vraag of ze effectief al meestapten in een van de betogingen, antwoordde 54,4 procent van de vrouwelijke respondenten positief, tegenover 57,3 procent van de mannelijke jongeren. Wouters: "Beide geslachten nemen dus in gelijke mate deel aan de klimaatacties. Dat is straf: uit onderzoek blijkt dat vooral mannen protesteren en dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn op straat. Met de klimaatspijbelaars zien we dat deze participatiekloof tussen mannen en vrouwen gedicht is."

Gemiddeld is de bosbrosser 17,5  jaar oud. Van de respondenten die al minstens aan één betoging deelnamen, komt ruim 74 procent uit het ASO. Bijna 10 procent komt uit het TSO. 58,8 procent van wie al spijbelde voor het klimaat, nam ook deel aan de Rise for Climate-mars van zondag 27 januari.

Op de dag van de survey zag 56,7 procent van de respondenten zich op Groen stemmen. 12 procent weet het niet, 9 procent zou op PVDA-PTB-GO stemmen.

Greta Thunberg

Vandaag vindt in Brussel een nieuwe klimaatmars plaats. Ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) zal deelnemen aan de betoging. Ze reisde daarvoor speciaal naar ons land. De betoging start om 13 uur, anderhalf uur later de vorige edities, aan het Noordstation om van daaruit door het hart van de hoofdstad naar de eindbestemming, het Zuidstation te trekken. Daar zullen Thunberg en de bezielsters van Youth for Climate om 17 uur in de Pensioentoren een persconferentie houden.

Ook het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg neemt vandaag deel aan de klimaatmars.
REUTERS Ook het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg neemt vandaag deel aan de klimaatmars.72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ahmed El Saloufi

  Zelfs al stoot heel Europa geen co2 meer uit. Dan zou het nog niets uithalen. In de tussentijd bouwen ze in Oost-Europa toch lustig voort aan vervuilende bruinkoolcentrales. We zullen ons moeten aanpassen aan het veranderende klimaat, het oplossen is immers al lang niet meer mogelijk. Het zoeken naar vervangmiddelen voor olie is meer prioritair omwille van de internationale problemen dan voor klimatologische redenen.

 • jos robben

  gelukkig mogen ze in mei nog niet gaan stemmen

 • Bob Bedford

  Natuurlijk komen ze uit ASO. Het zijn net die leerlingen die geen voeling hebben met het echte leven en hoe alles draait en in elkaar zit. ASO leerlingen blijven veel langer alles door een roze bril bekijken dan TSO en BSO leerlingen. Deze laatsten weten al wel wat je moet presteren om enkele euro's te verdienen en zijn vaak al wel in contact gekomen met producerende bedrijven.

 • Patrick Vitalson

  Het is schandalig dat men hier altijd de mensen die opkomen voor een beter milieu links of uiterst links noemt. Awel er zijn ook rechtse mensen die voor een beter milieu zijn. Gezondere lucht een gezondere leefwereld is een zaak voor iedereen. En denk eraan de voorraad aardolie is eindig, op is op. Dus er is geen andere keuze, we MOETEN af van de aardolieverslaving. Zowel rechts als links.

 • Erik Desloover

  Europa gaat de links kant uit door gebruik te maken van klimaathype wat is bang voor de verrechtsing die al jaren bezig is !!