Gemiddeld 1 op 5 tabaksautomaten niet in orde met de regelgeving

Photo News
Bij controles van tabaksautomaten heeft de Tabak- en Alcoholcontroledienst de afgelopen jaren in gemiddeld 1 op 5 gevallen een inbreuk vastgesteld. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op een schriftelijke vraag van Kamerlid Els Van Hoof (CD&V). De Block beschikt niet over informatie over welk type inbreuken het gaat. 

Het overgrote deel van de controles wordt uitgevoerd in Vlaanderen, terwijl de meeste inbreuken worden vastgesteld in het Brusselse. In 2017 bijvoorbeeld werden 554 van de 646 controles in Vlaanderen uitgevoerd, tegenover slechts 23 in Wallonië en 69 in Brussel. Het percentage inbreuken bedroeg 17 in Vlaanderen en 13 in Wallonië, maar 39 in Brussel. 

De registratie van inbreuken leidde in 2017 tot het opstellen van 27 pv's. Het aantal pv's is sinds 2014 (102) systematisch gedaald. Alle 27 pv's werden in 2017 opgemaakt voor automaten in de horeca. De jaren voordien waren er ook een beperkt aantal pv's voor apparaten in automatenshops en automaten in andere lokalen. In 2017 werden er 552 gecontroleerd, tegenover 89 automaten in andere lokalen en 5 automatenshops.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.