Gemeenten ruimen jaarlijks 17.739 ton zwerfvuil op

Baert Marc
In 2015 hebben de Vlaamse lokale besturen 17.739 ton zwerfvuil opgeruimd. Dat is 2,77 kg per Vlaming. Samen met andere zwerfvuilophalers (intercommunales, Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn, Waterwegen en Zeekanaal, enz.) gaat het in totaal om 20.426 ton zwerfvuil of 3,19 kg per Vlaming. Dat blijkt uit een grootschalige enquête die de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) in 2016-2017 uitvoerde bij alle Vlaamse steden en gemeenten.

De best beschikbare schatting voor de hoeveelheid afval die correct werd gedeponeerd in straatvuilnisbakken bedroeg 7.001 ton in 2015, meldt OVAM. De beleidskosten verbonden aan openbare netheid voor de lokale besturen in 2015 liepen op tot 155.422.048 euro of 24,2 euro per Vlaming, inclusief de kosten voor het ledigen van straatvuilnisbakken. Voor de andere zwerfvuilophalers bedroeg dit 8.777.555 euro. Samen geeft dit 164.199.603 euro, ofwel 25,6 euro per Vlaming.

Voor de lokale besturen raamt de studie de directe beleidskosten die verbonden zijn aan zwerfvuil (o.a. machinaal en manueel vegen, ledigen vuilnisbakken, transport en verwerking) op 109 miljoen euro. De overige 46 miljoen euro zijn indirecte kosten: sensibilisering, inzet van vrijwilligers, aansturing en beleid, zwerfvuilactiviteiten. 

"Deze schattingen hebben betrekking op 2015 en dateren dus van voor het van start gaan van het versterkte zwerfvuilbeleid in 2016", merkt OVAM nog op.




6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  Maak het containerpark en vuilnis zakken nog wat duurder,normaal dat men de parkeerplaatsen de vuilbakken dropt?en dan het personeel op die containerparken?dat mag niet en dit mag niet enz de arrogantie van die mensen?dan hopla gooien zij het langs de wegen af?er zijn alleen camera's om te flitsen dus ja de steden en gemeente hebben het zelf in de hand gewerkt of niet soms?

 • Gerard Braeckmans

  'Alweer de brave goed oppassende burger.' Je bent er vergeten bij te zetten 'hardwerkende' en 'vriendelijke'. Mensen toch.

 • willy verbeeck

  Dat krijg je als je de vuilophaling te duur maakt, dan kost het uiteindelijk MEER! En door wie wordt dat betaald? Alweer de brave goed oppassende burger.

 • rik lagrou

  zeker als in stad brussel men de stukken voor parasols vast te zetten steeds sluikstort -vuilbak werpen ook groentebakjes in deze om veel kg en omvang =te hebben!!

 • rudi berghmans

  Maak het nog wat duurder voor de mensen