Gemeenten moeten voortaan zelf opdraaien voor kosten opruiming gedumpt drugsafval

Een lading aangetroffen drugsafval in Lommel. Gemeenten zullen in de toekomst zelf moeten betalen voor de opruiming van gedumpt drugsafval. Het gerecht wil de kosten niet langer dragen. Archieffoto.
Marco Mariotti Een lading aangetroffen drugsafval in Lommel. Gemeenten zullen in de toekomst zelf moeten betalen voor de opruiming van gedumpt drugsafval. Het gerecht wil de kosten niet langer dragen. Archieffoto.
Gemeenten zullen in de toekomst zelf moeten betalen voor de opruiming van gedumpt drugsafval. Het gerecht wil de kosten niet langer dragen, tot grote onvrede van gemeentebesturen. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag.

De afgelopen jaren worden er in de Belgisch-Nederlandse grensstreek steeds vaker gedumpte chemische producten gevonden, afkomstig van drugslabo's. Tot nu toe werden de opruiming, vernietiging en eventuele sanering betaald door het gerecht, maar volgens het Drugsexpertisenetwerk van het College van Procureurs-Generaal zijn dit geen gerechtskosten.

"Gerechtskosten dienen enkel om daden te betalen die belangrijk zijn voor het onderzoek. En dat is het opruimen niet", zegt procureur-generaal Christian De Valkeneer. Het gerecht schuift de verantwoordelijkheid daarom door naar de gemeenten.

Die zijn niet te spreken over de eenzijdige beslissing. "We zijn er niet mee opgezet dat deze rekening naar de gemeenten wordt doorgeschoven", zegt Wim Dries (CD&V), voorzitter van de Vlaamse Vereniging VVSG.

Een oplegger vol drugsafval in Overpelt. Archieffoto.
Toon Royackers Een oplegger vol drugsafval in Overpelt. Archieffoto.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Vanzelfsprekend zijn gemeenten met een gedoogbeleid niet opgezet met deze maatregel.

 • Jan Harmsen

  Is er iets dat justitie nog wel doet behalve mensen aanpakken die 1km te hard rijden?

 • Louis Heyens

  stuur de kosten op uw beurt door naar de Europese Regering ! Zij hebben beslist dat de landsgrenzen moesten verdwijnen ... Vrij verkeer van mensen en goederen, weet je 't nog? Moest er nu gestaan hebben Vrij verkeer van EERLIJKE mensen en EERLIJKE goederen, maar ja dan mochten de Europese parlementsleden hun eigen land niet meer verlaten

 • Rik Tytgat

  Net als woninginbraken duidelijk geen prioriteit voor onze justitie. Maar een club puberende halfwassen mannen die in besloten kring dingen naar de kroon voor de meest ranzige bijdrage, daar moet kordaat ingegrepen worden. Op zijn minst merkwaardig te noemen.

 • Pascal Rozelaar

  overal camera's plaatsen.