Gemeenten krijgen investeringen niet op dreef

Belga
De Vlaamse gemeentebesturen investeren minder dan in de vorige jaren. Ze zetten niet voluit de klassieke eindsprint in die je vlak voor gemeenteraadsverkiezingen kan verwachten. En ze worstelen bovendien om hun geplande projecten ook echt uit te voeren. Dat leren data van de Vlaamse overheid, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Belfius, waar De Tijd vandaag over schrijft.

In totaal werd er per Vlaming 566 euro per jaar geïnvesteerd door de gemeenten, dat is slechts 3,7 procent meer dan vorig jaar, hoewel het jaar voor de verkiezingen traditioneel een piek betekent. Bovendien investeerden de Vlaamse lokale besturen de voorbije drie jaar al minder dan in de vergelijkbare periode in de vorige legislatuur, zegt Jan Leroy van de VVSG.

Uit de gegevens blijkt trouwens dat 40 tot 50 procent van de investeringen die gemeentebesturen in een bepaald jaar plannen, uiteindelijk niet wordt uitgevoerd. Burgemeesters en VVSG wijten dit aan de administratieve mallemolen, het nieuwe boekhoudsysteem van de Vlaamse overheid maar ook de budgetten die kleiner zijn. Dat blijkt ook uit het feit dat de Vlaamse gemeenten dit jaar gemiddeld de belastingen licht optrekken.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  meer belastingen, minder investeringen. Waar blijft het geld dan?

 • jean-pierre rejek

  nog wat zwaarder belasten dan zijn ze allemaal weg

 • roland peeters

  Misschien ook aan het gokken ?

 • patrick morel

  Veel beloven en weinig geven, meeste belastinggeld dient voor lonen en zitpenningen.