Gemeentelijk rampenplan afgekondigd tegen muggenplaag: "Hopelijk kunnen we eitjes en larven verdelgen"

Didier Verbaere
De gemeente Wichelen kondigde zaterdag het gemeentelijk rampenplan af in de bestrijding van de muggenplaag die Schellebelle nu al weken teistert. De civiele bescherming is met pompen ter plaatse om water uit de Schelde in één van de overstromingsbekkens aan Wijmeersch onder water te zetten.

"De komende dagen wordt er in periodes van zes uur water gepompt in het overstromingsbekken. Het water staat er nu veel te laag waardoor de muggen zich massaal kunnen voortplanten in het slib. We hopen dat we op die manier de eitjes en larven van de knijten kunnen verdelgen", weet brandweer commandant Eric Trogh.

Bewoners aan de andere oever van de Schelde trokken vorige week aan de alarmbel. Elke avond zwermen honderdduizenden knijten of kleine steekmuggen uit. Een avond genieten in de tuin was er onmogelijk geworden. Burgemeester Kenneth Taylor contacteerde daarop De Vlaamse Waterweg. "Het afkondigen van het gemeentelijk rampenplan was nodig om de hulp in te roepen van de civiele bescherming", besluit postoverste Trogh.

Didier Verbaere
Didier Verbaere22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Verbraekel

  ik denk dat sommige mensen niet weten over wat het hier gaat,wij zij overbeten en na een week en slapeloze nacht jeukt het nog.

 • jean-pierre rejek

  Waar ze toch mee bezig houden ,waar veel muggen zijn komen andere beestjes op af en ook kleine roofdiertjes komen er op af ,na een tijd lost dat vanzelf op ,elke product in het water gaan er beestjes aan dood .

 • Michel Jacobs

  Zou eerst dat overblijvend slib en water niet geruimd moeten worden?Ik heb nog nooit gezien dat muggenlarven zich niets aantrokken van verdunning, behalve misschien dat het de temperatuur wat verlaagd en dus de groei vertraagd.

 • ERICK DEQUINNEMAERE

  Gentbrugge en Sint Amandsberg zitten ook met de muggeplaag veroorzaakt door slip van de Schelde. Maar het slip moet blijven onder invloed van onze groene vrienden!!!

 • Leo Van der Vorst

  Heb ooit gelezen(zeker 25jaar geleden) dat een muggenplaag werd bestreden door een fijn laagje olie, huishoudelijk, afbreekbaar, ik weet het niet) over het laagstaande water en slib te sproeien. Ik dacht in de Camargue.!