Gemeentebestuur betreurt protestfoto's van prostituees in Schaarbeek

De Schaarbeeks schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) "betreurt ten zeerste het gebruik van geweld om een ander vorm van geweld te veroordelen".
Baert Marc De Schaarbeeks schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) "betreurt ten zeerste het gebruik van geweld om een ander vorm van geweld te veroordelen".
De Schaarbeeks schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) "betreurt ten zeerste het gebruik van geweld om een ander vorm van geweld te veroordelen". Dat zegt de schepen in reactie op de grote afbeeldingen van prostituees die reclamebureau Mortierbrigade voor de ramen plaatste, uit protest tegen het ongeval met vluchtmisdrijf in Schaarbeek.

Donderdagochtend raakte een 14-jarig meisje zwaargewond toen ze de straat overstak op het kruispunt van de Helmetsesteenweg en de Waelhemstraat. De autobestuurder die haar aangereden had, pleegde vluchtmisdrijf.
Reclamebureau Mortierbrigade, gevestigd aan de Waelhemstraat, startte uit protest met een opvallende actie. Het bureau plaatste drie grote afbeeldingen van prostituees aan de ramen. "Zo laat je mannen blijkbaar trager rijden. Getest en goedgekeurd in de Aarschotstraat", staat op het spandoek te lezen. Mortierbrigade hekelt dat er vaak te snel gereden wordt op de plek.

“Onaanvaardbare actie”

Maar de affiche valt niet in de smaak van het gemeentebestuur. "Het is onaanvaardbaar om sekswerkers te gebruiken voor een affiche die in essentie vrouwen herleidt tot een lustobject en mannen tot een roofdier", zegt schepen Haddioui. Verkeersveiligheid is een prioriteit voor Schaarbeek, zegt de schepen, maar dat mag niet leiden tot het banaliseren van sekswerkers en een cultuur van verkrachting. "Als het reclamebureau echt de verkeersveiligheid wil ondersteunen, zal ik hen maandag meteen uitnodigen om hun creativiteit ten volle te benutten op een respectvolle manier voor alles en iedereen.”

De 28-jarige bestuurder werd donderdag nog opgepakt. De onderzoeksrechter stelde hem vrijdag in verdenking, maar liet hem onder voorwaarden vrij. 

De Schaarbeeks schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) "betreurt ten zeerste het gebruik van geweld om een ander vorm van geweld te veroordelen".
Baert Marc De Schaarbeeks schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) "betreurt ten zeerste het gebruik van geweld om een ander vorm van geweld te veroordelen".10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Vercruysse

  Inderdaad goede opmerking Gino De Neef

 • Peggie Van Audenhove

  Ze hadden zelf al lang iets kunnen doen aan de situatie on hun grondgebied zodat een aantal dodelijke en zwaargewonde slachtoffers hadden vermeden kunnen worden. Maar nee dat deden ze niet, alleen nu wel op het schitterende initiatief van dit bedrijf zitten kappen, dat kunnen ze wel. Schaarbeekse schepenen en gemeentebestuur kom van jullie luie kont af en doe er dan zelf iets aan!

 • Gino Denil

  Het gaat om de inhoud van de boodschap, Gino De Neef. De seksistische cover op Charlie Hebdo was ook geen echte vrouw die poseerde. De affiche is zowel vernederend voor vrouwen als voor mannen. En de aandacht afleiden vergroot de veiligheid in het verkeer niet.

 • Gino De Neef

  Wie zegt dat dat prostituees zijn? Het zijn niet eens fotos maar onherkenbare silhouetten.

 • Fidji Peeters

  Ik vind dit goed gevonden van hen. Zo’n heethoofden varen er wel bij. Ik denk dat men alle mogelijke middelen moet proberen om het verkeer aan banden te leggen.