Gemeente Balen ontgoocheld na overleg met Weyts over Olmense Zoo: "Met kanon op mug schieten"

Actievoerders houden spandoeken vast aan de ingang van de Olmense Zoo.
Peter Vanderveken Actievoerders houden spandoeken vast aan de ingang van de Olmense Zoo.
De gemeente Balen reageert vanavond ontgoocheld op het overleg met minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) over de sluiting van de Olmense Zoo vorige week.

Ze kreeg naar eigen zeggen te weinig duiding bij de reden voor de beslissing en stelt dat de voorwaarden voor een eventuele heropening te streng zijn om snel gerealiseerd te worden. Een volledig nieuwe vergunning aanvragen zou bovendien te lang duren om intussen financieel het hoofd boven water te houden.

De gemeente herhaalt verder dat het beseft dat de Olmense Zoo nog "werkpunten" heeft op het vlak van dierenwelzijn, maar dat de uitbaters erg begaan zijn met hun dieren en er de voorbije jaren al veel gebeurd is.

"De gemeente Balen blijft het gevoel hebben dat er met een kanon op een mug wordt geschoten en dat de beslissing om te sluiten niet in verhouding staat tot de inbreuken die er zouden zijn", klinkt het. "De minister sprak zichzelf tegen door de Olmense Zoo onmiddellijk te sluiten omwille van dierenwelzijn, maar anderzijds tijdens de commissievergadering vandaag te erkennen dat er momenteel geen dringende maatregelen nodig zijn voor het welzijn van de dieren."