Gelijke kansencentrum klaagt beschuldigingen van racisme aan

Jozef De Witte.
PHOTO_NEWS Jozef De Witte.
Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) dient een klacht in bij de Algemene Inspectie van de federale en lokale politie (AIG). Dat doet het nadat politiecommissaris David Vroome op de website van het tijdschrift Joods Actueel het CGKR beschuldigde van racisme.

Aanleiding voor de commotie zijn uitspraken die een medewerk(st)er van het centrum eerder deze maand deed tijdens een les "multiculturele communicatie" voor hoge politiefunctionarissen. De persoon zou onder meer gezegd hebben over joden dat "die mensen zich alles kunnen permitteren omdat ze geld en financiële macht hebben, maar ook omdat ze ons schuldgevoel voor de Holocaust steeds uitbuiten", aldus Joods Actueel.
 
Het CGKR meldt de fout op zich te nemen en de uitsprakenvan de medewerk(st)er van het centrum te betreuren, maar betwist de beschuldigingen van antisemitische uitlatingen. "Vandaag werd ons bevestigd dat deze uitspraken verdraaid en ten onrechte uit de context geïsoleerd werden", zegt Jozef De Witte, directeur van het CGKR. "Politiecommissaris Vroome baseert zich op een oneerlijke en kwaadwillige weergave van wat de betrokken medewerk(st)er van het Centrum gezegd heeft."
 
Volgens De Witte bevestigden verschillende aanwezigen dat de woorden uit de context getrokken werden en maar een deel van de werkelijke discussie weergeven. "Dit is pure provocatie om de werking van het centrum op de helling te zetten en daar laten we het niet bij", meldt hij. Het CGKR dient een klacht in bij de AIG en stelt de houding van Vroome als politiecommissaris in vraag. (belga/adb)