Gele hesjes betogen zaterdag aan Schumanplein

Vorige vrijdag legden de gele hesjes Brussel helemaal lam.
Lukas Vorige vrijdag legden de gele hesjes Brussel helemaal lam.
Op sociale media roepen verscheidene groepen ‘gele hesjes’ op tot een nieuwe demonstratie op het Schumanplein in Brussel. De lokale politie zegt zelf dat ze nog geen aanvraag om te betogen heeft ontvangen.

In een van de Facebookgroepen van de ‘gele hesjes’, ‘Gilets Jaunes, la colère du Peuple’, wordt komende zaterdag om 11 uur aangestipt als tijdstip voor een nieuwe betoging op het Schumanplein, gelegen in de Europese wijk. Het protest zou gezamenlijk door groepen uit Bergen, Brussel, Charleroi, Doornik, Namen en Luik worden georganiseerd. Naast ‘gele hesjes’ zouden ook motards, vrachtwagenchauffeurs en boeren deelnemen.

Op de pagina wordt van de regering onder meer een dubbele loonindexering geëist, net als een verhoging van het minimumloon, de invoering van het recht voor de bevolking om verkozenen uit hun functie te zetten, de vermindering van de belasting op energie en beter openbaar vervoer.

In een pamflet dat zondag door de kranten van Sudpresse is gepubliceerd, roept een groep Franse ook op om zaterdag voor het Europees Parlement te betogen.

Afgelopen vrijdag kwamen de gele hesjes al op straat in onze hoofdstad. Het protest liep uit de hand: een vijfhonderdtal actievoerders bracht vernielingen aan en er werden onder meer twee politievoertuigen in brand gestoken. In totaal werden 82 mensen opgepakt.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc cordewener

  jos De Decker, ik vrees dat het zonder amok niet gaat lukken, praten kunnen de heren beter en ze kunnen alles beargumenteren, totdat je verrekt en met de rug tegen de muur staat, dat is nl wat er nu aan de hand is. Rest maar één ding, beuk erin! Good luck Europe

 • Gerard Braeckmans

  Juist @ werner cerisier, dat is er ook fout gelopen met het referendum in GB. Een referendum is een richtlijn, geen verplichting. Als men vraagt om minder belastingen te betalen heb je ook een kleine 100%. Zo steekt een mens in mekaar.

 • Jan Verstrepen

  Hun eisen akkoord maar dingen kapotmaken neen!

 • André Ducournau

  Zij willen minder taksen op vervuilende wagens. Vorige week waren er 65.000 mensen aanwezig die de vervuiling willen aanpakken. We zien wel wie er meer volk kan mobiliseren.

 • werner cerisier

  De bevolking staat achter de actie. Als ge morgen een vraag lanceert zoals : wie wil er meer verdienen? Wedden dat er dan 100% achter die vraag staat maar is dat een reden om alles wat op de weg komt te vernietigen?