Gele hesjes betogen op verkiezingsdag in Brussel tegen “de Europese dictatuur”

Gele Hesjes in Brussel bij een vorige betoging die er niet vreedzaam aan toeging.
Baert Marc Gele Hesjes in Brussel bij een vorige betoging die er niet vreedzaam aan toeging.
De gele hesjes van België en Frankrijk roepen op om zondag 26 mei, op verkiezingsdag, in Brussel te mobiliseren en “de Europese dictatuur” aan te klagen. De organisatoren verwachten minstens 2.000 betogers. Ze verzamelen vanaf 13 uur aan het station Brussel-Noord.

Op het Facebookevenement ‘26 mai: Toute l'Europe à Bruxelles’ zeggen al 1.300 mensen deel te nemen aan de betoging en bijna 9.000 mensen tonen interesse. De organisatoren willen enkel meegeven dat ze aan het Noordstation verzamelen, maar verdere informatie over hun bedoelingen zijn niet duidelijk. 

"We roepen op tot een vreedzame manifestatie in de Europese hoofdstad om de politici te doen begrijpen dat we op straat blijven komen als ze niet doen wat ze beloofd hebben", klinkt het bij de organisatoren. "Maar als er een grote politiemobilisatie opdaagt, betwijfel ik dat het vreedzaam blijft.”

De gele hesjes willen duidelijk maken dat ze van de Europese dictatuur af willen en dat de wil van het volk voorop moet staan. Het respect moet terugkeren, vinden de aanhangers. "Ik denk dat de politici nog altijd niet het belang van deze verkiezingen hebben begrepen. Als ze deze crisis echt hadden willen in de kiem smoren, hadden ze dat al lang kunnen doen", zegt een persverantwoordelijke van de Belgische en Franse gele hesjes. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Hermans

  Den boel afbreken op de kosten van de werkende mensen. Doe zo voort. Als je werkt hoef je ook voor niets te vrezen. Toch?

 • gina duribreux

  normaal vrije Europa kan je dit niet noemen alleen maar bende zakkevullers erbij en dat moet stoppen daar kunnen ze met 30% van de mensen zelfde werk doen en als er boeten worden gegeven moet dit dienen voor de bevolking en niet zoals nu verdampen

 • Christine Laevers

  Mijn steun hebben ze ook. Nefaste jarenlange aanpak van migratie, te veel bescherming van grote multinationals met verlengingen van gifvergunningen, subsidies aan mensen die ergens anders de kleine mensen uitkopen en een te laag loon betalen ... lange, lange, lange lijst. Ik wacht nog steeds op mijn stembrief voor de Europese verkiezingen. Zelfs dat lukt niet.

 • Jef Heffens

  Gewoon gezond verstand: Zonder een meer verenigd en gecentraliseerd Europa met een Europees leger betekenen we als individuele landen van Europa niks in de geglobaliseerde wereld. Er zijn er hier op het forum blijkbaar ook heel wat die zijn blijven hangen in de romantiek van de 19de eeuw net als de Brexiteers. De snelle steiging van de armoede worden ze nu al gewaar in de UK.

 • Basswood Ives Vanderlinden Yves

  Geen comments zetten maar naar buiten komen in uw Geel Hesje is de boodschap.