Geldigheid examens arts en tandarts op losse schroeven

Archiefbeeld van het toelatingsexamen
belga Archiefbeeld van het toelatingsexamen
Eind volgende maand vinden de toelatingsexamens voor de universitaire opleidingen geneeskunde en tandheelkunde plaats. Maar het noodzakelijke koninklijke besluit waarin de federale overheid vastlegt hoeveel studenten aan de opleidingen mogen beginnen, is er nog niet. Dat schrijven Het Belang van Limburg en De Standaard.

De Vlaamse regering heeft dat advies niet afgewacht, en bepaalde eind vorig jaar al hoeveel studenten aan de opleiding mogen beginnen. Maar zonder het koninklijk besluit (KB) met het quotum dreigt die instroombeperking volgens de kranten een maat voor niets te worden.

Wie niet kan starten, kan bijvoorbeeld naar het Grondwettelijk Hof stappen om een plaats op te eisen, vreest de Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO). Zij vraagt met aandrang aan bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) om werk te maken van dat KB. "Anders komt het hele systeem onder vuur en dreigt de ongelijkheid tussen Vlaamse en Waalse studenten nog groter te worden", zegt voorzitter Jonas Brouwers.
Het Vlaams Artsensyndicaat sluit zich bij de vraag van VASO aan. De instroombeperking is "enorm belangrijk voor de kwaliteit van de opleiding geneeskunde", zegt voorzitter Marc Moens. 

De situatie komt vooral de Franstaligen goed uit. Zij zijn nooit voorstander geweest van zo'n beperking.
Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block maakt zich sterk dat alles tijdig in orde zal zijn.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jaak Peeters

  Mr Van Rillaer: uw redenering voert net zo goed naar de volledige splitsing van dit land. Bovendien schijnt u uw geschiedenis niet te kennen: precies omdat het centraal niet ging, heeft men gedecentraliseerd. Tenslotte: het staat Vlamingen vrij zich aan een Waalse unief in te schrijven toch?

 • Glenn Van Rillaer

  Weer een gevolg van al die verdeelde en versnipperde bevoegdheden. Vlaamse overheid zus, Waalse overheid zo, Federale overheid niks... Stop het geknoei: één land één regering. Schaf al die deelregeringen af en geef alle bevoegdheden aan één federale regering met 10 ministers. Goedkoper voor de belastingbetaler, veel minder discussies en tijdverlies. Iedereen heeft er baat bij, behalve de zakkenvullende politici uiteraard.

 • Frank De Witte

  Er zijn artsen en tandartsen te weinig en aan die schurken prijzen bij vooral de tandartsen mag er ook wel eens iets gedaan worden. Wij zijn met 5 thuis en gaan niet meer op controle want ze vinden altijd wel iets uit om nog meer geld uit uw zakken te schudden.

 • felix strackx

  Laat iedereen vrij om te studeren wat hij/zij wil. Dit is puur protectionisme van de medische sector.

 • Jan Opgenhaffen

  Leg beperkingen op voor buitenlandse studenten, niet voor Belgische.