Exclusief voor abonnees

Geld voor wetenschappelijk onderzoek komt steeds vaker van bedrijven en particulieren: “Dit laat ons toe 'out of the box' te denken”

Het geld voor het onderzoek van Pierre Van Damme naar het aantal besmettingen, kwam van een Antwerpse weldoener.
BELGA Het geld voor het onderzoek van Pierre Van Damme naar het aantal besmettingen, kwam van een Antwerpse weldoener.
Al 800.000 Belgen zijn besmet geraakt met Covid-19, stond er vorige week in deze krant. Bevinding uit een onderzoek van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties, geleid door professor Pierre Van Damme (UA). "Een onderzoek dat we helemaal zelf hebben moeten financieren", merkte de professor daarbij op. Private financiering van wetenschappelijk onderzoek is niet nieuw. Maar het fenomeen neemt een steeds hogere vlucht.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Spandel

  Ook voor 'experts' geldt de regel "Wiens brood men eet... diens woord men spreekt!".

 • Frits Vandenberge

  Dit is een win-win situatie. De bedrijven investeren zwaar in onderzoek, soms levert dit niets op, maar meestal maken ze uiteindelijk winst. Er worden nieuwe vaccins en geneesmiddelen ontwikkeld voor de bevolking zonder dat dit met belastingen betaald moet worden.

 • ghislain lefever

  Vooral bedrijven dus. Is men ook schatplichtig aan: promotie van vaccins en andere. Wat een perfide wereld.

 • Ken Grootjans

  De smeekbede om meer geld van de belastingbetaler, daar is het om te doen. Officieel zijn er tien maal minder, de rest is gokwerk. Door de testresultaten van steekproeven in een databank te stoppen kan men door interpolatie een idee krijgen van het reëel aantal besmettingen. Lijkt mij dat de belastingbetaler dit al dik betaald.

 • Albert Jacobs

  Natuurlijk als men teveel geld heeft en men mag het dan nog aftrekken van de belastingen