Gekruisigde koe in Kuttekoven weer neergehaald en met salpeterzuur bewerkt

RV
Het kunstwerk "Holy Cow" van Tom Herck in de Sint-Jan Baptistkerk in Kuttekoven is in de nacht van vrijdag op zaterdag weer beschadigd geraakt. "Het beeld was opnieuw neergehaald en met salpeterzuur volgegoten. Ik heb het opnieuw opgeknapt en terug opgehangen voor de expo", zegt kunstenaar Tom Herck zondag. In de nacht van zaterdag op zondag hebben vrienden van de kunstenaar tussen middernacht en 7 uur 's ochtends de wacht gehouden. Het kunstwerk was al meermaals het doelwit van vandalenstreken.

Vandaag loopt de tentoonstelling van de installatie af. Volgens Herck trok het werk zo'n 1.800 bezoekers. In de kerk hing een gekruisigde koe als symbool voor de industriële voedingsindustrie. Medio november werd er brand gesticht aan de Gasthuiskapel in Borgloon, waar dezelfde kunstenaar ook een expo had lopen. Enkele dagen eerder hadden onbekenden geprobeerd met een mes aan een lange stok het touw door te zagen waaraan het kunstwerk was bevestigd.

Er volgde ook een inbraak waarbij het beeld werd neergehaald en Latijnse en antisemitische leuzen op de muren werden geschreven. "Ik betreur de vandalenstreken. De expo in Kuttekoven heeft wel geen minuut stil gelegen ondanks het zeer agressieve gedrag en bedreigingen van de daders. Hoewel het werk negatieve reacties heeft opgeroepen, heeft het ook zeer positieve reacties en mooie dialogen teweeggebracht, ook bij mensen binnen de kerk zelf. Deze tentoonstelling heeft me meer dan ooit gemotiveerd voor de toekomst. Ik ben nog nooit zo sterk uit een project als dit gekomen", aldus kunstenaar Tom Herck. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Vercammen

  Niemand wordt verplicht om tot om het even welke godsdienstige strekking te behoren. Maar dat geeft ongelovigen niet het recht om hen die wel geloven te provoceren en op plaatsen, die voor deze laatste heilig zijn, voorwerpen, ook al noemen sommigen het kunstwerken, aan te brengen die beledigend zijn voor hun religieuze overtuiging. Respect voor andermans mening is, voor zover ik weet, een humanistische waarde.

 • Peter Simons

  Dat noemen de "kapellenpoepers" dus verdraagzaamheid !

 • vandekempen bart

  terecht.

 • Jeroen Roelants

  Dat maakt dat kunstwerk alleen maar intressanter.. goei werk dus

 • Diane Bernaerts

  Ik vind het ook niet bepaald "kunst", maar dat is geen reden om vandalisme te plegen of brand te stichten.