Geïnterviewde Belgische Syriëstrijder ontmaskerd

RV

De Belgische Syriëstrijder die onlangs anoniem geïnterviewd werd, blijkt Youssef Khaldi te zijn - een Antwerpenaar die reeds als terrorist geboekstaafd stond nog vóór de Syrische oorlog begon.

Twee weken geleden gaven drie Syriëstrijders, twee Nederlanders en een Belg, een interview vanuit Idlib. Dat is het laatste rebellenbolwerk in Syrië. Ze vertelden aan de Arabische zender Al Aan TV dat ze niet strijden voor één specifieke groep, maar voor verscheidene milities als een soort uitzendkracht. Of dat klopt, is maar de vraag. Want de Belg blijkt nu Youssef Khaldi te zijn, een Antwerpenaar van 35. Hij diende het gros van zijn tijd in de rangen van Al-Qaida en het vroegere filiaal van die terreurgroep in Syrië probeert zich nu verwoed als onafhankelijk voor te doen - net zoals Khaldi en zijn kompanen, met andere woorden.

Aanslagcomplot

Khaldi was een militant van het eerste uur bij Shariah4Belgium en werd in 2010 - nog vóór de Syrische oorlog begon - al genoemd in een aanslagcomplot. Het federaal parket ontmantelde toen een netwerk van kandidaat-jihadstrijders na een tip van het FBI omdat één van hen - Hasan Hamdaoui, de zogenaamde 'terrorist van het Sint-Jansplein' - in een geheime chat had laten vallen dat hij op een aanslag in Antwerpen broedde. Khaldi kreeg in die zaak een celstraf van vijf jaar, maar was toen al vertrokken naar Syrië. Voor zijn lidmaatschap van een terreurgroep in dat land werd hij in maart van dit jaar opnieuw bij verstek tot vijf jaar veroordeeld. 

Khaldi komt in beeld onder zijn schuilnaam 'Abu Umayma al-Beljiki'.
RV Khaldi komt in beeld onder zijn schuilnaam 'Abu Umayma al-Beljiki'.
Khaldi komt in beeld onder zijn schuilnaam 'Abu Umayma al-Beljiki'.
RV Khaldi komt in beeld onder zijn schuilnaam 'Abu Umayma al-Beljiki'.
Youssef Khaldi
RV Youssef Khaldi116 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eddy van Dorst

  Zet de kaviaar maar klaar.Zolang we met deze WAARDELOZE graaiers regering zitten gaat het van kwaad naar erger.

 • Pascal Verhulst

  nu ongeduldig wachten op het vervolg: ontmaskerde, uit belgië komende syriëstrijder gedood

 • Ronald Van Beneden

  Sommige mensen geloven dat profeet Mohammed uitsluitend de profeet van de moslim is. Dit is een vergissing. Mohammed is de profeet van alle mensen. Ibrahim El-Zayat, (President van de islamitische gemeenschap in Duitsland) zei : Ieder van hen weet de opdracht om de wereld te veroveren en ieder van hen zal er aan meewerken om dat te bewerkstelligen. Dankzij uw democratische wetten, zullen wij u inhalen. Dankzij uw religieuze wetten, zullen wij over u gaan heersen.

 • Juliaan Van Reeth

  Allé, 't is weer een "Belg". Ik ben ondertussen bang geworden om, als ik in het buitenland ben, mijzelf Belg te noemen. Misschien is het beter om mijzelf als Vlaming te bestempelen. En verdorie, dan ben ik ook.

 • Marco Debart

  Ze zouden al eens mogen stoppen om de noemer "Belgische" te gebruiken bij zo'n mannen.