Geheime top tussen N-VA en PS op laatste moment afgeblazen

belga
Een geheime ontmoeting van de twee koninklijke informanten met Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) is op het allerlaatste moment geannuleerd. De top moest een eerste voorzichtige stap zijn richting een federale regering met een solide meerderheid. 

De ontmoeting zou vandaag plaatsvinden, maar gaat dus niet door. Het zouden de Franstalige socialisten zijn die alles afbliezen. Hoewel Elio Di Rupo aanvankelijk zijn akkoord gaf voor de top, werd hij teruggefloten door zijn partij, die er het belang niet van zag.  Volgens De Tijd vreest de PS dat Ecolo de Waalse coalitiebesprekingen zou verlaten, als zou blijken dat de PS toch het gesprek aangaat met de N-VA.

Rondetafelgesprek 

Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) wilden dat De Wever en Di Rupo elkaar al eens zouden zien voorafgaand aan een rondetafelgesprek met alle partijen die deel kunnen uitmaken van een nieuwe federale regering. De informateurs maakten voor die rondetafel al een preformatienota op. De ontmoeting tussen De Wever en Di Rupo moest het pad effenen. Maar zo ver komt het dus niet.

Vande Lanotte en Reynders hebben ondertussen nog vier dagen om hun laatste gespreksronde te voeren en hun preformatienota bij te schaven. Die stellen ze dan maandag voor aan koning Filip. Daarna is het afwachten of het mogelijk is, op basis van die nota, gesprekken op te starten die kunnen leiden tot de vorming van een nieuwe regering. De kans is groot dat hetzelfde duo na maandag aan de slag blijft. Ondanks de pistes en scenario’s die de voorbije twee dagen uitlekten, lijkt hun opdracht immers niet in gevaar en is er bovendien niet meteen zicht op wie de koning het veld zou kunnen insturen, met welke opdracht.

Voorlopig blijft het ook onduidelijk wat er met de Vlaamse formatiegesprekken zal gebeuren. Die formatie werd begin juli door Vlaams informateur Bart De Wever ‘on hold’ gezet in afwachting van meer duidelijkheid op federaal niveau. De vraag is of De Wever beide formaties ook na maandag zal blijven koppelen. Niet alle partijen zijn even gelukkig met die methode, maar één van de betrokkenen gaat er voorlopig wel van uit dat de koppeling behouden blijft. Volgens die bron zou de deadline op Vlaams niveau eerder bij de Septemberverklaring liggen (vierde maandag van september). “Ik ga ervan uit dat iedereen tegen dan wel een volwaardige regering in het zadel wil hebben”, klinkt het. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.