Geheime top tussen N-VA en PS op laatste moment afgeblazen

belga
Een geheime ontmoeting van de twee koninklijke informanten met Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) is op het allerlaatste moment geannuleerd. De top moest een eerste voorzichtige stap zijn richting een federale regering met een solide meerderheid. 

De ontmoeting zou vandaag plaatsvinden, maar gaat dus niet door. Het zouden de Franstalige socialisten zijn die alles afbliezen. Hoewel Elio Di Rupo aanvankelijk zijn akkoord gaf voor de top, werd hij teruggefloten door zijn partij, die er het belang niet van zag.  Volgens De Tijd vreest de PS dat Ecolo de Waalse coalitiebesprekingen zou verlaten, als zou blijken dat de PS toch het gesprek aangaat met de N-VA.

Rondetafelgesprek 

Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) wilden dat De Wever en Di Rupo elkaar al eens zouden zien voorafgaand aan een rondetafelgesprek met alle partijen die deel kunnen uitmaken van een nieuwe federale regering. De informateurs maakten voor die rondetafel al een preformatienota op. De ontmoeting tussen De Wever en Di Rupo moest het pad effenen. Maar zo ver komt het dus niet.

Vande Lanotte en Reynders hebben ondertussen nog vier dagen om hun laatste gespreksronde te voeren en hun preformatienota bij te schaven. Die stellen ze dan maandag voor aan koning Filip. Daarna is het afwachten of het mogelijk is, op basis van die nota, gesprekken op te starten die kunnen leiden tot de vorming van een nieuwe regering. De kans is groot dat hetzelfde duo na maandag aan de slag blijft. Ondanks de pistes en scenario’s die de voorbije twee dagen uitlekten, lijkt hun opdracht immers niet in gevaar en is er bovendien niet meteen zicht op wie de koning het veld zou kunnen insturen, met welke opdracht.

Voorlopig blijft het ook onduidelijk wat er met de Vlaamse formatiegesprekken zal gebeuren. Die formatie werd begin juli door Vlaams informateur Bart De Wever ‘on hold’ gezet in afwachting van meer duidelijkheid op federaal niveau. De vraag is of De Wever beide formaties ook na maandag zal blijven koppelen. Niet alle partijen zijn even gelukkig met die methode, maar één van de betrokkenen gaat er voorlopig wel van uit dat de koppeling behouden blijft. Volgens die bron zou de deadline op Vlaams niveau eerder bij de Septemberverklaring liggen (vierde maandag van september). “Ik ga ervan uit dat iedereen tegen dan wel een volwaardige regering in het zadel wil hebben”, klinkt het. 
177 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Peeters -Duym

  Van Grieken zegt wat ik al 30 jaar denk en zeg. Hij wil geen confederalisme, dat zijn volgens hem geen stappen naar “communautaire vooruitgang en al zeker niet naar Vlaamse onafhankelijkheid, om de zeer eenvoudige reden dat binnen al deze strategieën geen fundamentele veranderingen mogelijk zijn zonder instemming van de Franstaligen, zowel op communautair als op niet-communautair vlak.” Zoek op: Tom Van Grieken fluit N-VA terug: "Confederalisme is niet de oplossing"

 • Chris Devlaeminck

  Di Rupo en Magnette vechten een machtsstrijd uit. Goed zo. Ik blijf hopen op een confederatie met de N-VA aan het roer. N-VA, de enige deftige Vlaamse partij.

 • Lea Van Heybeeck

  De oplossing is inderdaad confederalisme. Hoe kan je jezelf Vlaming noemen en er trots op zijn, als je jezelf al 100 jaar door het Zuiden en Brussel laat uitbuiten? Neen, ieder zijn eigen richting gaan ook financieel en dingen die samen kunnen blijven doen.

 • gina duribreux

  Bart laat je niet in de zak zetten Vlamingen moetn denken aan hun kinderen en klein kinderen of denken ze lieven aan maffia ps Bart je ben de hoop van Vlaanderen Vlamingen zien nu klaar wel spel de Waalse politiekers spelen Vlaamse partijen die daar aan deelneemt kiest degelijk niet voor onze kinderen en klein kinderen dit is heel duidelijk wie

 • Leo Peeters -Duym

  janine stevens zegt: De perfecte oplossing is en blijft "confederalisme". -- Wie pleit voor een Belgisch confederalisme weet niet hoe België werkt (zeg maar op krukken loopt) en wie daarbij verwijst naar Zwitserland, slaat al helemaal de bal mis. Als we met de Franstaligen zo goed zouden overeenkomen dat het in de steigers zetten van een Belgisch confederale staat tot de mogelijkheden behoort, dan zouden we met de Franstaligen ook in een unitaire Belgische staat kunnen samenleven.