Geheime diensten in ons land bundelen krachten in strijd tegen terrorisme

Abdelhamid Abaaoud.
ap Abdelhamid Abaaoud.
Bijna drie jaar na de terreuraanslagen in Zaventem en Brussel gaan onze twee inlichtingendiensten, de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV, beletten dat in de strijd tegen het terrorisme nog informatie verloren gaat. Vanaf deze maand werken de antiterrorismekantoren van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst samen in één Counter Terrorism-platform. Dat is ondergebracht in het gebouw van de Staatsveiligheid, bericht De Tijd.

Analisten van beide inlichtingendiensten krijgen voortaan systematisch alle rapporten over terrorisme die binnenkomen. Dat kan gaan om info van de eigen agenten, eigen acties en informanten, maar ook van buitenlandse inlichtingendiensten.

De maatregel was een absolute noodzaak in de strijd tegen het terrorisme in ons land. In de aanloop naar de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 had belangrijke info van de ene inlichtingendienst de andere niet bereikt, onder meer over Abdelhamid Abaaoud, de terrorist die de aanslagen in Parijs coördineerde. Hij kwam enkele dagen na de aanslagen in Parijs om het leven bij een raid in Saint-Denis.

"Dit is een unieke gebeurtenis: nooit eerder hebben de Belgische inlichtingendiensten zo nauw samengewerkt. Eindelijk bundelen we onze krachten", zegt Claude Van de Voorde, de baas van de militaire inlichtingendienst ADIV.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim Peeters

  De geheime diensten in België zijn zo geheim dat niemand weet hoeveel er zijn. Het is ook niet geweten hoeveel personeel er werkt. Tevens is het een zwarte vlek over de dingen die zij doen. Wat wel geweten is hoeveel miljoenen het kost maar ... (u voelt hem komen) deze gegevens worden geheim gehouden.

 • Eduardo Van hoyweghen

  Je zou toch mogen veronderstellen dat dit al enkele jaren topprioriteit zou moeten zijn.

 • Otto-Jan Rongewaard

  Ik was er naïefweg vanuit gegaan dat er minstens sinds de zware aanslagen in Zaventem al een maximale inzet zou zijn.

 • Pieter Janssens

  Blijkbaar geen 1 die begrijpt dat het 2 verschillende diensten zijn met verschillende opdracht. Die normaal niets met elkaar te maken hebben, de militaire zoals het woord reeds zegt, bekijkt de informatie over andere leger eenheden of militaire informatie. Staatsveiligheid krijgt al de resterende info te verwerken. Daarom dat de militairen ook veel minder mankracht hebben een 7 tal mensen.

 • Derek Beuckelaers

  Zaken gerelateerd aan de staatsveiligheid zouden uit de media moeten blijven.