GEES-voorzitster Erika Vlieghe bestormd door journalisten voor Veiligheidsraad: “Ik heb hen moeten aanmanen om afstand te nemen”

Erika Vlieghe, voorzitster van GEES.
BELGA Erika Vlieghe, voorzitster van GEES.
Opvallend beeld: net voor de start van de Veiligheidsraad van vandaag werd Erika Vlieghe, voorzitster van de expertengroep, bestormd door een legertje journalisten. Bij Radio 1 zei ze dat ze hen moest aanmanen om de afstandsregels te respecteren.

In ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1 gaf GEES-voorzitster Erika Vlieghe meer uitleg bij de beslissing om mondmaskers in winkels nog niet te verplichten. “De verplichting is er niet nu, maar is wel mogelijk als er toename van het virus geobserveerd wordt of in andere besloten omstandigheden, zoals indoor evenementen, waar veel volk bij elkaar komt”

Ze wees er ook op dat haar oproep van eerder deze week, net als die van viroloog Marc Van Ranst, haar persoonlijke mening was. “Je moet zo’n maatregel altijd afwegen en kijken of er voldoende draagvlak voor is.” Vlieghe vindt wel dat het gebruik van mondmaskers nog altijd moet gepromoot worden als veel mensen bij elkaar komen. “Winkels is één zaak, maar ook grote zalen waar veel volk bij elkaar zal komen.” 

“Een mondmasker heeft ook een educatieve en informatieve functie”, zei Vlieghe bij Radio 1, waarna ze een incidentje voor de start van de Veiligheidsraad aanhaalde. Op een foto van Belga is te zien hoe ze bestormd werd door een groep journalisten. “Ze hadden de veilige afstand overschreden en ik heb hen moeten aanmanen om afstand te nemen.”

Voor de mensen die teleurgesteld zijn dat de mondmaskers in winkels niet verplicht werden, had Vlieghe nog een boodschap: “Blijf vooral dat masker dragen als een statement.”

Lees ook: Wilmès legt uit waarom mondmaskers toch niet verplicht worden: “Geen epidemiologische reden om dat op te leggen”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marijke Benoit

    Mevrouw Het is verloren moeite met allemaal liberale Voka gezinde ministers. Benoit Marijke

  • Rudy Verlinden

    De enige reden om mondmasker te promoten is om de angst erin te houden. De meeste mensen hebben door dat er totaal niets aan de hand is en dat onze natuurlijke vrijheden en burgerrechten worden opgeofferd zonder wetenschappelijke en wettelijke basis.

  • Pascal Siongers

    Waar is haar mondmasker ? Ik heb dat van mij weggegooid. Als zij her nog niet opzet.