Geert zat vier jaar onterecht in de cel en krijgt daar deze schadevergoeding voor

Geert Van Weehaeghe.
VRT Geert Van Weehaeghe.
In ons land werden vorig jaar 82 aanvragen voor een schadevergoeding ingediend door mensen die onschuldig in de cel hebben gezeten. Voorlopig zijn er dertien goedgekeurd, maar de bedragen zijn vaak onbeduidend laag. Dat blijkt uit een reportage van Terzake.

Geert Van Weehaeghe, die in de reportage zijn verhaal deelde, zat meer dan vier jaar onschuldig in voorhechtenis. In 2015 werd hij volledig vrijgesproken van de moord op zijn vrouw. Hij krijgt nu 36.527 euro schadevergoeding - 23 euro per dag.

Niet genoeg, vinden Geert en zijn advocaat, die tegen die beslissing in beroep gingen. "Als de rechter beslist dat je onschuldig bent, vind ik dat de Belgische staat haar verantwoordelijkheid moet opnemen", aldus zijn advocaat, Frank Scheerlinck. "Dit is geen appeltje voor de dorst, dit is eerder een stukje van een rotte peer. Probeer maar eens vier jaar rond te komen met 36.000 euro. Dit is een bedrag om mee te lachen. 150.000 euro lijkt me redelijk."

Bekentenis afgedwongen

Van Weehaeghe belandde in de cel nadat hem een bekentenis werd afgedwongen. De onderzoekers maakten zich volgens hem schuldig aan tunnelvisie. Toen het Hof van Assisen hem in 2015 vrijsprak, was dat een grote opluchting. "Ik had nooit gedacht dat ze me nog zouden vrijlaten", zegt hij in Terzake.

Maar van zijn vergoeding zag hij nog geen cent. "En dat vind ik schandalig", zegt hij. "Mensen die ten onrechte hebben vastgezeten, die daar recht op hebben, laten ze vallen als een baksteen."

Het aantal aanvragen schommelt jaarlijks rond de honderd. Ongeveer de helft wordt goedgekeurd. De criteria voor een schadevergoeding zijn streng. Zo mag een verdachte zelf geen aanleiding hebben gegeven voor zijn opsluiting. Volgens advocaat Frank Scheerlinck is het systeem te strikt. "Je kan in alles een reden zien om mensen op te sluiten, en dan heb je geen recht meer op een schadevergoeding."

Minister van Justitie Koen Geens wenste niet op de zaak te reageren.

Mensen die ten onrechte hebben vastgezeten, laten ze vallen als een baksteen

Geert Van Weehaeghe