Geert Noels meest geciteerde expert in Vlaamse kranten

PHOTO_NEWS
Econoom Geert Noels wordt het vaakst als expert geciteerd in de Nederlandstalige kranten. Allochtonen en vrouwen komen daarentegen nauwelijks aan bod als expert. Dat blijkt uit de masterproef van Lien Buyck, studente journalistiek aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB).

In 'The usual suspects. Experten in het nieuws' onderzocht Lien Buyck welke expert het vaakst vernoemd werd in vier Vlaamse kranten. Tussen maart 2010 en februari 2011 onderzocht ze een steekproef van 48 edities van 'Het Laatste Nieuws', 'De Morgen', 'De Standaard' en 'Het Nieuwsblad'.
 
Vermassen nergens te bespeuren
Het overgrote deel van de 537 experten wordt slechts één keer opgevoerd. Econoom Geert Noels was met zeven verschijningen, verdeeld over vier kranten, de meest geciteerde deskundige. Hij wordt op de voet gevolgd door professor emeritus arbeidsrecht Roger Blainpain (zes) en politicoloog Carl Devos, die vijf keer werd aangehaald. Opvallend: strafpleiter Jef Vermassen, één van de meest verwachte namen, kwam niet één keer aan bod in het corpus.
 
Weinig vreemdelingen
Slechts 2,4 pct van de opgevoerde deskundigen was van vreemde afkomst. Ook vrouwen bleken met 16 pct sterk ondervertegenwoordigd ten opzichte van hun mannelijke tegenhangers. De grote verschillen tonen aan dat journalisten nog geen gebruik maken van bestaande databanken die deze groepen willen promoten of dat ze er simpelweg geen interesse in hebben, besluit Lien Buyck. (belga/svm)