Geert Noels hekelt uitkering voor mensen in quarantaine na reis in risicogebied: “België heeft duidelijk te veel geld”

Econoom Geert Noels.
Gregory Van Gansen / Photo News Econoom Geert Noels.
Wie over een quarantaineattest beschikt en niet kan telewerken, kan een uitkering van tijdelijke werkloosheid bekomen. Die regeling geldt nu ook voor wie na een reis in een risicogebied in quarantaine moet, bevestigde Vlaams minister Wouter Beke. Econoom Geert Noels gaat niet akkoord. “De Belgische staat zou niet moeten opdraaien als je zelf verantwoordelijk bent.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Werknemers die in zelfisolatie moeten omdat ze besmet zijn met Covid-19 of contact hebben gehad met een coronapatiënt, krijgen sinds mei een zogenaamd ‘quarantaineattest’ en een vergoeding als telewerk niet mogelijk is.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) verklaarde gisterenavond in ‘Het Journaal’ dat wie in quarantaine moet na terugkeer uit een risicogebied in het buitenland, kan daarvoor ook zo’n tegemoetkoming krijgen. “Een quarantaineattest geeft de gelegenheid om een uitkering van tijdelijke werkloosheid te kunnen krijgen”, zei Beke.

Econoom Geert Noels is niet te spreken over het feit dat wie uit een risicogebied komt toch een tegemoetkoming kan krijgen. “Wacht even: wie op vakantie gaat in een risicogebied en daarna in verplichte quarantaine moet gaan, wordt daarvoor vergoed door de overheid. België heeft duidelijk te veel geld”, tweette de topman van denktank Econopolis deze ochtend. “Zalig om nog 2 weken betaald thuis te zitten als je pas terug komt van vakantie”, reageerde iemand ironisch.

Als je op reis gaat naar een risicogebied, gedraag je je niet als een goede huisvader

Geert Noels

“Als je zelf verantwoordelijk bent moet de verzekeraar, in dit geval de Belgische sociale zekerheid, niet opdraaien”, legt Noels verder uit. “Ons systeem verwacht dat iedereen zich als een goede huisvader gedraagt, dat wil zeggen dat je je als een verantwoord persoon gedraagt om schade te voorkomen.”

“Als je op reis gaat naar een risicogebied, gedraag je je niet als een goede huisvader”, aldus Noels nog. “Als je schade veroorzaakt, ben je daarvoor zelf verantwoordelijkheid, anders dreigt het systeem oneerlijk en onbetaalbaar te worden.”

“Je zou het kunnen vergelijken met een verzekeraar die moet opdraaien omdat je dronken hebt gereden. Als je in quarantaine zou moeten gaan en je doet dat niet, en je blijkt op je werk 30 mensen te besmetten, dan zal de werkgever verwachten dat jij daarvoor opdraait”, legt Noels uit.

Lees ook:

INTERVIEW. Viroloog Steven Van Gucht: “Reizen kan perfect als je het slim aanpakt” (+)

Wat u moet weten als u toch naar het buitenland wil (+)
244 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Gyles

  Eigen schuld dikke bult toch? Zij die de kantjes eraf lopen en hun gezond verstand niet gebruiken door toch op vakantie te gaan in deze tijden moeten hun tests zelf maar betalen als ze terug komen! En verlof zonder wedde voor de zelf quarantaine. Zo zal de uittocht vanzelf wel minderen.

 • Marc Statham

  Uitkering ? zijn ze nu helemaal zot geworden ? diegene die op reis gaan in die landen zelf laten opdraaien voor alle kosten en niks uitkering.

 • René Van Halen

  Precies of iedereen op voorhand weet waar er risicogebieden gaan komen.

 • Eddy Grysouille

  Wie kan Geert Noels ongelijk geven? Zo is het al te gemakkelijk, op verlof gaan, en dan op kosten van ons, nog eens twee weken in afzondering? Zijn ze hier gek geworden? Of zullen ze daarna de mindervaliden volledig leegzuigen?

 • Leonarda Van Opbroecke

  Partijen van de huidige regering in lopende zaken verspild nog zoveel mogelijk geld om nadien de enorme staatsschuld in de andere hun boot te schuiven. Nog effe met geld gooien. Als er nieuwe verkiezingen komen hopen op stemmen om toch nog een postje te bemachtigen.