Geert Lambert pikt veroordeling Anja Hermans niet

Lambert neemt het op voor Anja Hermans.
UNKNOWN Lambert neemt het op voor Anja Hermans.

De Sociaal-Liberale Partij (SLP) is het oneens met de veroordeling van Anja Hermans. De partij van Senator Geert Lambert pleit voor een soort klokkeluiderstatuut voor vreedzame activisten die wantoestanden in de samenleving willen aan de kaak stellen. "Schalkse Ruiters horen niet thuis in de cel", luidt het.

Privéterrein kerncentrale binnengedrongen
Hermans werd door de Dendermondse strafrechter veroordeeld tot 8 maanden cel en 1.100 euro boete. De voormalige ALF-militante drong in de periode tussen november 2007 en juli 2008 meermaals binnen op het privéterrein van de kerncentrale van Doel. Naar eigen zeggen wilde ze met haar acties de penibele veiligheidstoestand van de kerncentrale aantonen. De rechter noemde haar acties echter een kwaadwillige vorm van aanstellerij.

"Op pianist geschoten"
Andermaal wordt op de pianist geschoten in plaats van het probleem te erkennen en aan te pakken, reageren Vlaams parlementslid Els Van Weert en Senator Lambert. "Dat Anja Hermans in haar verleden als ALF-militante actietechnieken hanteerde die in een democratie niet thuishoren, zal niemand betwisten (...) Maar dat verleden rechtvaardigt geen hardvochtig oordeel over de actietechnieken die deze dame de afgelopen maanden hanteerde om het stuitende gebrek aan beveiliging in en rond de kerncentrale van Doel aan de kaak te stellen", luidt het.

Schalkse Ruiters
De SLP'ers verwijzen naar het populaire Eén-programma 'De Schalkse Ruiters' van enkele jaren terug. Toen drongen Tom Lenaerts en Bart De Pauw binnen tot in het hart van de luchthaven van Zaventem. "Schalkse Ruiters en andere mensen die gebruik maken van hun democratisch recht op actievoeren, horen niet thuis in een cel, toch niet indien ze geen schade aanrichten of andere mensen hun vrijheid belemmeren", vindt SLP. De partij pleit daarom voor een beschermend statuut voor vreedzame actievoerders die heersende wantoestanden in onze samenleving aan de kaak willen stellen. (belga/vsv)