Geert Bourgeois roept kernkabinet bijeen over gekibbel

Vlaams minister-president gaat het kernkabinet van zijn Vlaamse regering samenroepen om "te vermijden dat de sfeer wordt aangetast." Dat heeft hij gezegd in het VTM-nieuws.

Bourgeois wil geen gekibbel in zijn Vlaamse regering, maar is wel voorstander van een inhoudelijk debat. "Als er ideeën worden gelanceerd die nog niet in het regeerakkoord staan, moet je er mee om kunnen gaan dat er kritiek op komt", zegt Bourgeois over de meningsverschillen binnen zijn regering. "Maar het gaat om de manier waarop. Dat moet met respect gebeuren. Ik stel met afgrijzen vast dat het meer en meer gaat om personen aan te vallen."

"Dit niveau is niet het mijne"

Zijn tweet van vrijdag was "fors", zo gaf hij toe. "Wie zijn de echte helden, de anonieme roddelaars/vuilspuiters of de objectieve journalisten die met dit braaksel hun pagina's vullen?", zo schreef Bourgeois na de aanvallen op zijn ministers Joke Schauvliege (CD&V en Liesbeth Homans (N-VA).

"We zijn politiek aan het verglijden naar een niveau dat niet het mijne is, vandaar mijn scherpe oproep. Ik kan niet dulden wat er de afgelopen tijd verschenen is, bijvoorbeeld over Joke Schauvliege of Liesbeth Homans. Er was ook een anonieme aanval op onze regering."

Bourgeois klaagt vooral het anonieme geroddel aan. "Ik vind het echt een afglijden van de politiek. Daarom een oproep om hiermee op te houden. Dit werkt tegen iedereen. Natuurlijk zijn er onder coalitiepartners ook meningsverschillen, maar doe dat met respect."

Toch is de Vlaamse regering geen kibbelkabinet, zegt Bourgeois. "Wij zijn geen kibbelkabinet", benadrukt hij. "De sfeer is goed. Gisteren hebben drie van mijn collega's nog samen de Mont Ventoux op gefietst. Die aanvallen komen van buiten de regering."

'Ik kan niet dulden wat er de afgelopen tijd verschenen is, bijvoorbeeld over Joke Schauvliege of Liesbeth Homans'

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president