Geert Bourgeois na jaar terug naar Vlaamse regering

UNKNOWN

Geert Bourgeois wordt voor de tweede maal Vlaams minister, nadat hij in 2004 ook al toetrad tot de toenmalige regering onder Yves Leterme.

Geert Bourgeois is een 58-jarige jurist uit het West-Vlaamse Izegem. Zijn roots liggen in de Volkunie (VU). Voor die partij raakt hij in 1995 verkozen voor de Kamer, waar hij zich specialiseert in justitie en communautaire materies.

Communautaire hardliner
Bourgeois staat bekend als een communautaire hardliner. Nadat hij in 2000 door de VU-leden tot voorzitter verkozen wordt, komt het tot een conflict met Bert Anciaux en andere leden van de toenmalige partijtop. De tegenstellingen tussen de Vlaams-nationalistische vleugel onder leiding van Bourgeois en de progressieve vleugel rond Anciaux leiden uiteindelijk tot het uiteenvallen van de partij.

Het kamp rond Bourgeois richt uiteindelijk de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) op. Het kartel dat die partij in 2004 sluit met CD&V wint de Vlaamse verkiezingen. Bourgeois wordt Vlaams minister van Media, Toerisme, Bestuurszaken en Buitenlands Beleid in de Vlaamse regering-Leterme.

Bourgeois stapt op
Bourgeois doet de rit echter niet helemaal uit. De N-VA gelooft niet in de gemeenschapsdialoog die minister-president Kris Peeters (CD&V) wil opstarten om een staatshervorming met de Franstaligen te onerhandelen. In september 2008 stapt Bourgeois uit de Vlaamse regering en houdt het kartel met CD&V op te bestaan.

N-VA gaat in 2009 alleen naar de kiezer, wint fors en sluit een regeerakkoord met CD&V en sp.a. Bourgeois wordt in de nieuwe regering viceminister-president voor N-VA. (belga/adv)