Geens wil burgerinfiltranten inzetten in strijd tegen terreur

BELGA
Justitieminister Koen Geens (CD&V) werkt aan een wetsontwerp dat burgerinfiltranten mogelijk maakt in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad. Dat zegt hij in Knack, nadat Brussels procureur-generaal Johan Delmulle daar vorig najaar een lans voor had gebroken. Daarnaast werkt Geens ook aan een regeling rond spijtoptanten. Een akkoord binnen de meerderheid is er nog niet.

Vandaag mogen enkel politiemensen infiltreren, burgers niet. Maar de politie geraakt niet in alle milieus binnen. "Bij pakweg de Albanese of Chinese maffia of in terroristische cellen stoot je dan op limieten, bijvoorbeeld omdat politieambtenaren een bepaald dialect niet machtig zijn of omdat derden in het gesloten milieu erg gewantrouwd worden", verduidelijkt Geens.

"Minder belangrijke misdrijven"

Burgerinfiltranten zouden "minder belangrijke misdrijven" mogen plegen, om te vermijden dat ze door de mand vallen. Denk aan chauffeur spelen voor criminelen of een flat voor hen huren. Dat is zeker in terreurdossiers belangrijk, omdat voorbereidende handelingen er ook al een misdrijf zijn. Kleine misdrijven plegen zou wel enkel mogen na voorafgaandelijke goedkeuring van het openbaar ministerie en onder doorlopende controle van de politie en de rechtbank. Minderjarigen mogen geen burgerinfiltrant worden.

Spijtoptanten

Geens werkt daarnaast ook aan een regeling voor spijtoptanten. In ruil voor bewijsmateriaal zouden zij recht krijgen op een "strafverminderende verschoningsgrond". "Dat gebeurt onder strikte voorwaarden, zoals rechterlijke controle, en is enkel mogelijk bij zeer ernstige vormen van criminaliteit zoals georganiseerde misdaad en terrorisme. Bovendien krijgt de betrokkene nooit carte blanche, en dus altijd een of andere straf", zo citeert Knack nog uit een voorbereidende nota van Geens.

Open Vld reageert voorlopig niet, N-VA toonde zich eerder al voorstander

Een akkoord binnen de meerderheid is er nog niet. Coalitiepartner Open Vld wil voorlopig niet reageren. "De discussie is aan de orde van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart", zo valt te horen bij de Kamerfractie. "We lopen niet vooruit op de conclusies."

Meerderheidspartij N-VA liet kort na het pleidooi van procureur-generaal Delmulle al verstaan dat ze voorstander is van burgerinfiltranten in de strijd tegen terrorisme en aanverwante criminaliteit, zoals bijvoorbeeld illegale wapenhandel. In haar veiligheidsplan 'Niveau V' maakt de partij ook al de opening voor burgerinfiltranten om "onder welbepaalde omstandigheden" te kunnen meewerken aan de voorbereiding van criminele handelingen.