Geens wil betere samenwerking met Marokko over kinderontvoeringen

Archiefbeeld.
Photo News Archiefbeeld.
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat de samenwerking met Marokko over dossiers van internationale kinderontvoering, waarbij een van de ouders een kind meeneemt naar een ander land zonder toestemming van de andere ouder, verbetert. De huidige samenwerking is te formeel en verloopt vaak te traag.  

Vorig jaar opende de Federale Centrale Autoriteit, de dienst bij Justitie die rond kinderontvoeringen werkt, 166 dossiers (tegenover 131 het jaar voordien). Na Frankrijk (32 dossiers vorig jaar), was Marokko met achttien dossiers vorig jaar een van de meest betrokken landen. Op bezoek in Marokko heeft minister Geens voor een betere toepassing gepleit van het zogeheten Haags verdrag, dat de regels vastlegt bij kinderontvoeringen. 

Marokko is sinds 2011 partner van dat verdrag, maar de antwoorden komen te traag door omdat er een te formele werking bestaat. Meestal verlopen de contacten nog op papier en niet via mail. Er is ook onduidelijkheid over de manier waarop de Marokkaanse diensten in sommige gevallen het verdrag toepassen. 

Directe contacten

Minister Geens sprak in Marokko af dat de Belgische verbindingsmagistraat directe contacten kan leggen met de Marokkaanse diensten om vooruitgang te boeken in dossiers die aanslepen. Er is ook een verdrag ondertekend over onderhoudsbijdragen die de in Marokko verblijvende gescheiden ouders moeten betalen. 

De minister wijst erop dat de Belgische rechter sinds vorig jaar verplicht moet motiveren waarom een kind naar België moet terugkomen. Die motivatie moet het vertrouwen tussen landen verhogen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fredien Vandervekens

  Toch ook een manier om er wat kwijt te raken ? Voorlopig dan toch ?

 • Christine Laevers

  Maak er een harde deal van : kinderen terug of ze krijgen er 100 Marokkaanse recidive Marokkaanse gevangenen voor in de plaats. Administratie nog altijd geschreven ... Hoe groeit een kind daar dan op ?

 • René Toeters

  Hoeveel van zijn ideeën worden nu eigenlijk echt uitgevoerd? Willen zal waarschijnlijk niet genoeg zijn zeker!

 • Frank Van den Bulck

  Zou beter hier zijn job eens naar behoren doen. Had al lang zijn C4 moeten krijgen.

 • Fred Valk

  Oorzaak van al deze ellende is de dubbele nationaliteit die men kan hebben en zich op deze manier als burger bedienen van de rechten van het land waar het best past. Kinderen die in België geboren worden uit ouders die beiden de Belgische nationaliteit hebben maar waar een van hen een groot- of overgrootvader heeft die naar hier is gekomen maken nog altijd aanspraak op deze dubbele nationaliteit. Hoog tijd dat men deze gunst die discriminatie is van de autochtone bevolking herziet.

Video