Geens voert strijd tegen eermisdrijven op

Photo News
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een omzendbrief opgesteld om eergeweld - waaronder genitale verminking en gedwongen huwelijken - beter aan te pakken. "Op deze manier geven we de problematiek opnieuw de nodige aandacht, want nu blijft het te veel onder de radar."

Tien jaar geleden werd een 20-jarig Pakistaans meisje in Charleroi doodgeschoten door haar broer, met goedkeuring van de ouders. Reden? De jonge vrouw weigerde een gearrangeerd huwelijk met één van haar neven. "Een schande voor de eer van de familie", die haar het leven kostte. Hoe vaak eergeweld in ons land voorkomt, is onduidelijk. Zeker genitale verminking bij vrouwen blijft als fenomeen onder de radar.


Om daar verandering in te brengen stelt Geens vandaag een omzendbrief voor. Daarin staat onder meer een controlelijst voor de politie, om beter te kunnen inschatten wanneer er mogelijk sprake is van eergeweld. "Elk dossier moet hoe dan ook onderzocht worden en indien er effectief sprake is van eergeweld, moet er een strafrechtelijk antwoord volgen", stelt Geens. Hij heeft ook enkele richtlijnen voor magistraten vastgelegd over hoe ze het onderzoek moeten voeren. Het verhoren van een slachtoffer vraagt bijvoorbeeld een voorzichtige en discrete aanpak, omdat de kwestie emotioneel bijzonder gevoelig ligt. De omzendbrief treedt op 1 juni in werking. (BHL)