Geens streng voor Brusselse politie: "Dit is niet professioneel"

Photo News
Minister van Justitie Koen Geens reageerde in 'De Zevende Dag' op de rellen die vorige week in het centrum van Brussel plaatsvonden. Hij richtte zich daarbij voornamelijk op de aanpak van de Brusselse politie die hij niet professioneel vond: "Het rapport is confronterend." Hij haalde bovendien aan dat dit niet zijn eerste mindere ervaring was met de politie Brussel-Stad: "Brussel moet dringend de vinger aan de pols houden, dat de straat de baas is, kan niet."

Het centrum van Brussel was afgelopen week maar liefst tweemaal het slachtoffer van rellen, waarin voornamelijk jongeren de hoofdrol speelden. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) sprak klare taal. De aanpak van de politie was volgens de minister "niet professioneel". 

De minister vindt het vreemd dat de politie pas om 23 uur volledig paraat stond voor een voetbalmatch die al om 18.30u begon. Geens stelt dat de voorspelbaarheid en bijgevolg de beheersbaarheid van de crisis vrij groot was en dat de politie voornamelijk op vlak van commando niet goed op elkaar was afgestemd. 

"Geen kwestie van middelen"

Geens haalt aan dat het geen kwestie van middelen is. In geen enkele andere stad wordt zoveel geïnvesteerd in de politie als in Brussel. Jaarlijks krijgt de politie Brussel-Stad 70 miljoen van de federale overheid en nog eens 30 miljoen van het gewest. "Ze hebben een politiecapaciteit per inwoner die twee keer zo groot is als Brussel-Stad."

Over het politierapport dat opgesteld werd na de rellen, is Geens duidelijk: "Dit is zeer confronterend. Het is niet mijn eerste minder goede ervaring met de politie van Brussel-Stad. In elk geval: dit is niet professioneel." De minister wil hier dan ook verandering in zien: "We moeten de pretentie van een hoofdstad krijgen: snel, op de bal."

"Snelrecht zou nog sneller moeten"

Verder richtte Geens zich nog tot het parket en de uitvoering van het snelrecht. Twee jongeren en een rapper moeten, door het snelrecht, op 5 januari al voor de rechter verschijnen, maar volgens de minister kan het sneller: "Die mensen onmiddellijk in de gevangenis gooien heeft geen zin, maar het snelrecht zou nog sneller moeten. Dat kan, alleen moet het parket dat doen."

Een week na de rellen zijn er drie aanhoudingen geweest, wat niet in verhouding is met de hoeveelheid relschoppers die er op de beelden te zien zijn. Net omdat de politie niet voldoende voorbereid was, stonden er geen aanhoudings- en bewijsteams klaar. De speurders moeten zich daardoor op camerabeelden baseren. Geens hoopt dat dit toch iets opbrengt: "Ik hoop dat we 20 à 30 procent kunnen identificeren."

Vicepremier Alexander De Croo: "Er is een probleem met de aansturing van de 5.000 politieagenten in Brussel."
BELGA Vicepremier Alexander De Croo: "Er is een probleem met de aansturing van de 5.000 politieagenten in Brussel."

De Croo: "Klaarheid scheppen"

"Binnenlandse Zaken moet nu klaarheid scheppen over wat er is gebeurd en onmiddellijk maatregelen nemen." Dat heeft vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vandaag gezegd in VTM NIEUWS in een reactie op de rellen van afgelopen week in Brussel. Volgens De Croo "zit je niet met een probleem van de politieagent, maar met een probleem van aansturing van de politie."

"Het kan niet dat het bij dergelijke rellen een halfuur duurt voor er enige tussenkomst is, en dat men dan achteraf vaststelt dat er niemand aanwezig was om vaststellingen te kunnen doen en de juiste personen te kunnen aanhouden", zei De Croo. De vicepremier toonde zich voorstander van een eengemaakte politiezone voor Brussel, maar dat is een "structurele oplossing", terwijl De Croo wil dat het volgende week al beter gaat.

"Op het gebied van commando van politie is er overduidelijk iets mis gegaan." De Croo vindt dat Binnenlandse Zaken op dat vlak klaarheid moet scheppen over wat er gebeurd is en onmiddellijk maatregelen moet nemen. "Op korte termijn blijkt dat er een probleem is met de aansturing van de in totaal meer dan 5.000 politieagenten die we in Brussel hebben. Dit moet beter."
194 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nicole En Erik

  Zegt een van de top politici die niets anders doen dan stokken in de wielen van de ordehandhavers steken . Wat een soort gangsters zijn dat toch die ons land leiden..

 • Marc Baeyens

  De politie(chef) van Brussel is niet professioneel maar de justitie van Brussel is evenmin professioneel. De laksheid van het PS-apparaat begint gevaarlijke vormen aan te nemen. De veiligheid van de Brusselaars wordt bedreigt.

 • LUC VAN DER VEKEN

  Mr. Rik Bogaert, dat men uw uitspraak hier tolereert " zet vreemdelingen buiten" aanvaard word voor publicatie verwonderd mij sterk. Men heeft 30 jaar terug een "Cordon Sanitair" in't leven geroepen en indien men dit NIET had gedaan gebeurde vandaag deze zaken niet.

 • Fonz Ooms

  Geens en Jambon moeten geen ontslag nemen, zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen de burgemeesters en korpschefs op het matje roepen, straffen en desnoods ontslaan. DAT is verantwoordelijkheid nemen. Als zij ontslag nemen komen er toch maar andere prutsers in de plaats die alle dossiers nog moeten leren en zijn we weer vertrokken voor jaaaaren ! Geen Tobbackske meer doen aub !

 • Gabrielle Vansaet

  iedereen zou beter rond de tafel gaan zitten en alles goed bespreken om tot een goede oplossing te komen