Geens stopt bemiddeling met vakbonden over minimumdienst in gevangenissen

Photo News
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een vandaag geplande bemiddelingsvergadering met de vakbonden geannuleerd, zo melden de bonden. Vakbonden en overheid raken het maar niet eens over hoeveel personeel juist nodig is om een minimale dienstverlening te verzekeren bij stakingen.

In maart vorig jaar stemde de Kamer regelgeving over een minimumdienst in de gevangenissen. Sindsdien lopen er onderhandelingen over de concrete organisatie daarvan. Omdat in de verschillende penitentiaire instellingen geen akkoord werd bereikt, ging de minister een sociale dialoog aan met de vakbonden in het Hoog Overlegcomité. 

De vakbonden drongen uiteindelijk aan op een bemiddelingsprocedure. Volgens Michel Jacobs, algemeen secretaris bij de socialistische vakbond, vond al een eerste ontmoeting plaats in december. De vakbonden zouden dan een voorstel hebben gedaan om een evenwicht te vinden tussen de rechten van de gevangenen en het stakingsrecht van het gevangenispersoneel, zegt Jacobs.

De overheid en de vakbonden raken het echter niet eens over die minimale bezetting. Volgens de bonden wil de minister een aanwezigheid boven 50 procent opleggen in alle gevangenissen, zonder rekening te houden met de bijzonderheden in elke instelling. 

Het kabinet van Geens erkent in een schriftelijke reactie dat er geen overeenstemming is over de noodzakelijke bezetting om de minimale diensten te kunnen garanderen. Op 20 januari zal er nog een laatste vergadering plaatsvinden om de bemiddeling af te sluiten, luidt het.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny janssens

  goed zo dan kan iedereen ongestoord meestaken zoals het hoort in een democratie

 • andre van de wege

  wa neute van de cd&v meester ga mijn postje kwijtraken door mijn dommeheden.

 • Jan Boden

  Tijdverspilling, met vakbonden valt er niks te klappen.

 • Bernard Seaux

  Waar vinden de verantwoordelijken nog een akkoord, ALS het niet in hun plaatje past?

 • Paul Boutsen

  De bocht in ingezet door cd&v, een Vlaamse meerderheid is niet meer onmisbaar, dus zijn ambities liggen al ergens anders dan bij justitie.