Geens sluit akkoord over drugsgeld in Marokko

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tekent vandaag in Marokko een akkoord met zijn Marokkaanse collega om beter samen te werken bij inbeslagnames van drugsgeld.
Photo News Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tekent vandaag in Marokko een akkoord met zijn Marokkaanse collega om beter samen te werken bij inbeslagnames van drugsgeld.
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tekent vandaag in Marokko een akkoord met zijn Marokkaanse collega Mohamed Auajjar om beter samen te werken bij inbeslagnames van drugsgeld. Dat melden Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen vandaag.

Tot nog toe was er weinig bereidheid van het Marokkaanse gerecht om mee te werken. Sinds 2013 heeft België al meer dan honderd keer hulp gevraagd in drugs- en witwasdossiers, maar aan geen enkele vraag werd gevolg gegeven. Vaak om economische redenen, omdat het drugsgeld in de Marokkaanse economie werd gepompt. Het akkoord moet daarin verandering brengen, klinkt het.

Een werkgroep, die drie keer per jaar samenkomt, moet binnen het jaar voorstellen formuleren om tot inbeslagnames over te gaan. De eerste bijeenkomst staat gepland in mei in Rabat. Het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding zal magistraten uit Marokko opleidingen geven over inbeslagnames.

"In het belang van zowel België als Marokko"

Wanneer twee staten overgaan tot succesvolle inbeslagname komt dat beide staten ten goede. De opbrengst van de inbeslaggenomen goederen moet immers verdeeld worden tussen beide staten. "Het is in het belang van zowel België en Marokko om gevolg te geven aan deze intentieverklaring", licht minister Geens toe. 

Zonder het akkoord kan er vandaag enkel tot inbeslagname worden overgegaan als er sprake is van terreur of corruptie. Marokko is het vierde land in de toplanden waar België mee samenwerkt voor justitiële en politionele doeleinden.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Het blijft een theoretische overeenkomst...kleine lettertjes lezen ! Geens die iets verwezenlijkt ? Met de nodige argwaan benaderen.

 • Eugene Peeters

  Naïeveling! Verkiezingen in aantocht?

 • Arthur Houben

  En wat heeft onze grootste dief de marokkanen in ruil beloofd? De opbrengst en inbeslagname van alle goederen om zeker de economie van marokko niet te schaden? Laat je nog maar eens beliegen en bedriegen, domme belg,politiek wil het niet leren, waarom zouden ze ook, de schade wordt toch verhaald op de autochtone bevolking door een verdoken belastingen.

 • paul van de velde

  Drie keer op jaar gaan ze een weekje vakantie nemen op de kosten van de hard werkende belasting betaler belg. Die Geens en zijn corrupte justitie verkopen graag schouw

 • Conny Van den Bosch

  Lol, hij gaat nog eens een akkoord maken met de Marokkanen terwijl alle voorgaande akkoorden nog steeds met de voeten getreden worden. Die mannekes ginder lachen eens schoon naar de brave blanke man en beloven alles wat hij wil. Maar zodra hij zijn rug draait liggen ze allemaal al schaterlachend op hun rug wegens de naïeve blanke man.