Geens: "Slachtoffers van Bende van Nijvel kunnen zich nog altijd melden"

Bij de overval op de Delhaize van Aalst vielen op 9 november 1985 acht doden.
Bij de overval op de Delhaize van Aalst vielen op 9 november 1985 acht doden.
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) roept slachtoffers van de Bende van Nijvel die zich nooit kenbaar hebben gemaakt, op om dat alsnog te doen. Na de nieuwe onthullingen kunnen oude wonden weer zijn opengereten, stelt Geens. "In de jaren tachtig werd anders omgegaan met slachtoffers dan vandaag."

Vanavond getuigen in 'Pano' slachtoffers die tot nog toe nooit eerder gesproken hadden over de bloedige overval van de Bende op de Delhaize van Aalst. Al 32 jaar leven zij met een groot trauma. De onthulling dat de mogelijke reus van de Bende van Nijvel in Aalst zou hebben gewoon, rijt oude wonden mogelijk weer open.

Geens roept slachtoffers die zich nooit gemeld hebben op om dat nu wel te doen. "Misschien voelen zij zich vandaag klaar om te praten", zegt hij aan de VRT. Slachtofferhulp bestond in de jaren tachtig amper.

Maandag is er op het kabinet van de minister een vergadering waarbij het gerecht de slachtoffers zal informeren. Ook mensen die zich nu pas kenbaar maken, zijn daar welkom. "We moeten proberen om zoveel mogelijk mensen opnieuw te informeren, en kijken of we niemand vergeten zijn", zegt Geens.

De minister wil ook nagaan of de slachtoffers destijds voldoende vergoed geweest zijn voor de schade die ze hebben geleden. Slachtoffers kunnen zich nog steeds melden bij de Commissie voor Financiële Hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden, aldus Geens, die bereid is de wetgeving aan te passen zodat zij die zich nu pas melden ook geholpen kunnen worden. De huidige wetgeving bepaalt dat een aanvraag ten laatste tien jaar na de feiten moet gedaan worden.

'Het verdriet van Aalst' is vanavond te zien op Eén om 21.25 uur.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
BELGA Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • bob jansens

  en gaat Geens nu ook alle mensen vergoeden die strikt gezien niets met deze overvallen te maken hadden, maar wel maandenlang en soms zelfs jarenlang niet meer in een supermarkt durfden gaan winkelen?

 • didier de coster

  ze hebben opzettelijk alles verzwegen gedurende 32 jaar , het moet erg zijn voor de nabestaanden van de slachtoffers om aan die mensen na zo een tijd nog te durven , durven , vragen van ; weet u nog iets , erg , zéééér erg

 • pat geen

  Geens gaat ook eens iets zeggen dat hij maar eerst maakt dat het allemaal in orde is met het gerecht

 • Gerard Braeckmans

  Het gaat er niet om of het interessant is of niet, Diane maar er lopen moordenaars rond, daar gaat het om. En hun opdrachtgevers.

 • Pier Aspe

  Slaap maar verder Geens !