Geens: “Regels over minimale dienstverlening bij stakingen in gevangenissen worden voortaan toegepast”

Minister van Justitie Koen Geens.
BELGA Minister van Justitie Koen Geens.
De nieuwe regels rond het sociaal overleg en de minimale dienstverlening in de gevangenissen zullen vanaf nu worden toegepast. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maandag duidelijk gemaakt in een persbericht. Hij beschouwt de onderhandelingen met de vakbonden als afgerond.

Volgens de regels, die in november vorig jaar al in een Koninklijk Besluit (KB) werden vastgelegd, kan het gevangenispersoneel alleen nog staken tien dagen nadat er een aanzegging werd ingediend. Tijdens die staking zal er ook een minimale dienstverlening van kracht zijn.

“Drie jaar overlegd”

De woordvoerster van Geens benadrukt dat er al drie jaar met de vakbonden overlegd werd over de minimale dienstverlening. Die regeling "is belangrijk om essentiële rechten van de gedetineerden te waarborgen, zonder het stakingsrecht in het gedrang te brengen", zo luidt het.

Het handhaven van de minimale dienstverlening moet ook de veiligheid van het personeel en de gedetineerden ten goede komen, zo klinkt het nog bij het kabinet van de minister.

Stakingen

De vakbonden hebben de voorbije weken meermaals gestaakt, uit protest tegen de manier waarop de minister de minimale dienstverlening wil laten uitvoeren. Zij zien de regeling als een aanval op het stakingsrecht. 

De minister heeft ons samengeroepen. Hij heeft een monoloog gehouden waarin hij ons meedeelde dat zijn plannen worden toegepast

Eddy De Smedt

De bonden erkennen dat ze door de minister op de hoogte zijn gebracht over het voornemen om de regels in het KB voortaan in de praktijk te brengen. “De minister heeft ons samengeroepen. Hij heeft een monoloog gehouden waarin hij ons meedeelde dat zijn plannen worden toegepast", zegt Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA. "We hebben akte genomen van zijn boodschap en zullen die voorleggen aan onze achterban. We zullen zien hoe die reageert."

“Dictaat”

“We hebben een boodschap gekregen, die neerkomt op een dictaat uit de Wetstraat”, reageert ook Robby De Kaey van de socialistische bond ACOD. “De minister is tijdens deze legislatuur herhaaldelijk zijn afspraken niet nagekomen en probeert nu het personeel het zwijgen op te leggen.”

“Ik vind het pervers dat de minister het stakingsrecht afweegt tegen de basisrechten voor gedetineerden”, zegt De Kaey nog. “Door de overbevolking, de besparingen in de werkingsmiddelen en het personeelstekort doen zich nu ook al dagelijks problemen voor de gedetineerden voor. Maar daaraan wordt niet verholpen. Het is blijkbaar pas wanneer de vakbonden staken, dat de basisrechten van gedetineerden als belangrijk worden beschouwd.”

Wilde staking

Dinsdagvoormiddag zullen de verschillende vakbonden nog met elkaar overleggen over een gemeenschappelijk reactie. In het geval de vakbonden beslissen om tot een staking over te gaan, zal dat in principe dus wel moeten gebeuren volgens de nieuwe regels. In het andere geval is er sprake van een wilde staking.

De Smedt ziet wel nog enkele problemen met een mogelijke toepassing van de minimale dienstverlening. "Onder meer over de opvordering van personeelsleden moet heel wat worden opgehelderd. We verwachten daarover duidelijkheid.”

BEKIJK OOK:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vanaeken jokke

  De vakbonden hebben twee jaar de kans gehad om een overeenkomst te zoeken met Geens.Ik vind dat ze meer dan tijd genoeg gehad hebben eens komt er een eind aan het geduld.Het zal nooit goed zijn en zeker niet voor de rode vakbond die worden het liefst van al betaald zonder te gaan werken.

 • Eric Loyens

  Dat hij de tekorten aan personeel oplost dan staken de mensen niet ,aan diegene die opgevorderd worden 1 boodschap plotse buikgriep en hij kan zelf cipierke spelen

 • Sylvain Vekeman

  Het einde van de statutaire en begin van privatisering

 • danny janssens

  ik denk dat hij enkel meer olie gooit op het vuur, de gevolgen zullen niet lang uitblijven

 • Sven Kerstens

  Hij zou beter wat doen aan de vele onterechte en veel te vroege vrijlatingen van misdadigers. Had al jaren geleden moeten gebeuren. Julie zou je dankbaar zijn als beesten terecht langer worden opgesloten.