Geens: “Overheid is volop bezig om kinderen IS-moeders uit Syrië terug te halen”

De Belgische IS-strijdster Tatiana Wielandt met een van haar kinderen.
VRT De Belgische IS-strijdster Tatiana Wielandt met een van haar kinderen.
De overheid is samen met internationale organisaties volop bezig Belgische kinderen van IS-strijders uit Syrië terug te brengen naar ons land. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan de VRT. De rechtbank verplichtte de Belgische staat onlangs de kinderen terug te brengen. De moeders blijven voorlopig in Syrië.

De rechter in kortgeding verplichtte de overheid eind vorig jaar om zes IS-kinderen en hun twee moeders terug naar België te halen. De overheid ging in beroep tegen die beslissing, omdat ze vindt dat ze niet verplicht kan worden de moeders terug te brengen. De regering vindt dat enkel de kinderen teruggehaald mogen worden.

Minister van Justitie Geens zegt nu dat de de overheid volop samenwerkt met enkele internationale organisaties om de kinderen terug te brengen. Daar waren in 2017 al plannen voor, maar door de beslissing van de rechtbank komen ze nu in een stroomversnelling. De kinderen bevinden zich in een Koerdisch vluchtelingenkamp in Syrië. 

“De Koerden vinden dat niet aangenaam omdat ze vinden dat de moeders ook mee moeten”, zegt Geens aan de VRT. “Dat zal nu voorwerp zijn van onderhandelingen tussen Buitenlandse Zaken en de Koerdische regering. De onderhandelingen zitten al redelijk ver. De uitspraak gaat over zes kinderen, maar in de regio zitten nog iets meer kinderen.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luk Gonnissen

  Het gaat niet enkel om deze kinderen maar er gaan er nog 100 den volgen. Ze terughalen is één zaak maar hoe en wat is een andere zaak... hoe gaat men dat kaderen, deradicalseren en de familie die hier zit die hebben er niet voor kunnen zorgen dat die moeders terroristen werden. Vele vragen die opgelost moeten worden voor ze kunnen terugkeren.

 • oswald billiet

  Ik las hier al dat die kinderen niet bij de grootouders mogen. Bij wie dan wel? Na al die heisa rond die kinderen zullen weinigen voor opvang te vinden zijn. Maar vroeg of laat gaan die kinderen naar hun moeder op zoek gaan, zoals wij dat trouwens ook zouden doen. Laat die moeders maar meekomen, maar dan wél een hele tijd in detentie en heropvoeding.

 • Marc smet

  Weet iedereen, die hier zijn mening mag geven, écht wat zij zoal verkondigen? Is iedereen zich ervan bewust dat het hier over kinderen gaat. Kinderen, die het recht hebben om in een veilige omgeving op te groeien. Is de ontmenselijking al zover toegeslagen dat we zelfs kinderen niet meer als mensen, maar als een bedreiging gaan zien?

 • Michel Rooms

  Voor mij kan dit op 1 voorwaarde, NIET bij een moslimgezin (en al zeker niet bij de grootouders) of je loopt de kans dat ze weer die onzin ingepompt krijgen.

 • Gilbert Rodts

  Dat die kinderen kunnen terug keren vindt ik goed maar de moeders die hebben zelf gekozen om naar daar te gaan en te blijven als lid van IS die moeten zelf maar uitzoeken hoe het moet .