Geens: "Nog deze legislatuur gegarandeerde dienstverlening in gevangenissen"

Photo News
Nog deze legislatuur komt er een initiatief om bij staking van het gevangenispersoneel minimale rechten van gedetineerden te waarborgen. Dat stelt minister van Justitie Koen Geens in antwoord op het rapport van het Comité ter Preventie van Foltering (CPT) van de Raad van Europa, waarin kritiek geleverd werd op het uitblijven van een systeem van minimale dienstverlening. 

Het overleg met de bonden van het gevangenispersoneel en met de regeringspartners bevindt zich in een finale fase, aldus de minister.
Geens wijst er nog nog op dat het CPT een felle verbetering vaststelt wat betreft de overbevolking in het algemeen. Vandaag is die gezakt tot 12 procent. Op het moment van het bezoek, begin 2017, was dat 16 procent en bij het aantreden van de minister was dat nog boven de 24 procent. Op het moment van het bezoek van het CPT waren er 10.800 gedetineerden, daar waar er vandaag 10.350 personen in de cel verblijven. Maar de aandacht voor de context in Brussel blijft hoog. 

Sint-Gillis kampt nog steeds met een overbevolking van 50 procent. Delen van Vorst werden gesloten. De nodige vergunningen voor de bouw van de gevangenis in Haren werden bekomen. Volgens het CPT mag er niet enkel een capaciteitsuitbreiding gebeuren om de overbevolking in te dijken. De Minister is dan ook gesterkt in zijn politiek om de populatie in te dijken (op 3 jaar tijd 1500 gedetineerden minder) naast een vervanging van oude gebouwen.

Masterplan

In 2016 keurde de regering een nieuw masterplan gevangenissen en internering goed. Er openen twee Forensisch Psychiatrische centra, drie nieuwe gevangenissen, enkele half open instellingen en transitiehuizen. De wet om de transitiehuizen te verwezenlijken wordt momenteel behandeld in het parlement.
Voorts is het aantal geïnterneerden in de gevangenis teruggedrongen van 1.200 in 2013 tot 560 vandaag. Er zal steeds een categorie geïnterneerden in de gevangenis verblijven gezien er nog geen zekerheid over deze personen hun status bestaat. 

Het CPT juicht deze evolutie toe maar vermeldt daarnaast ook dat de psychiatrische annexen in de gevangenissen onvoldoende bemenst zijn, aldus nog Koen Geens. Hij herinnert eraan dat hij sinds zijn aantreden in 2014 pleit om de gezondheidszorgen voor gedetineerden over te hevelen naar Volksgezondheid.

Cipiers in Sint-Gillis staken vanwege het capaciteitsprobleem.
BELGA Cipiers in Sint-Gillis staken vanwege het capaciteitsprobleem.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • armi gaston

  Dienstverlening aan criminelen,......moeten we nu verwonderd zijn dat er overbevolking is?? Maak er een afschrikking van, een toestand die men niet gauw vergeet,.....wedden dat er op termijn plaatsen vrijkomen. Toen we in de jaren 50 en 60 (verplicht)soldaat milicien waren in Turnhout en Duitsland waren we veel slechter af.

 • Nils De Vriendt

  Hoe kan een gevangenis nu overbevolkt zijn? Ik zit op mijn werk een hele dag in een kotje van 3 op 1.5 meter zonder ventilatie, klimatisatie en buitenlicht en heb niemand iets misdaan! Dringend tijd om eens een referendum te doen over hoeveel plaats een gevangene nodig heeft

 • Dan Midden

  Laat mij een gevangenis bouwen en ik garandeer dat er: 1- geen enkele levend ontsnapt, er 10 procent van huidig aantal cipiers nodig is, er ruimte is voor de rechtbanken zodat de gedetineerden niet langer kostelijk verplaatst dienen te worden. Dit kan door alle contact met de zware gevallen te beperken tot robots die ze in alles begeleiden. Menselijk contact is dan beperkt tot een advocaat. Eten komt in poedervorm met alle benodigde voedingstoffen, evenwel zonder smaak!

 • benny vandersanden

  Ik denk dat de brave burger meer geïnteresseerd is in rechtvaardigheid voor slachtoffers in plaats van de rechten van crimineeltjes. Doe deze legislatuur iets aan het logge, inefficiënte en bij tijden ronduit belachelijk justitie apparaat en hun al even belachelijke straffen. Zijt bezig met rechtvaardigheid en u verantwoordelijkheid tegenover de maatschappij in plaats van met criminelen

 • André Van Laethem

  Geens. Het is niet meer van belang wat je uitkraamt.