Geens: "Meer Europese samenwerking is de enige oplossing"

De efficiëntste manier om de terreurdreiging aan te pakken, is Europees meer gaan samenwerken. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd bij het begin van de spoedvergadering van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, precies een week na de aanslagen in Parijs. Een betere controle van de Europese buitengrenzen, de uitwisseling van passagiersgegevens, het opvoeren van de samenwerking tussen de nationale inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de strijd tegen de wapenhandel zijn de belangrijkste thema's op tafel.

Door de controle aan de Europese buitengrenzen te versterken, willen de ministers verhinderen dat Europese Syriëstrijders al te gemakkelijk de Schengenzone opnieuw kunnen betreden. EU-onderdanen zullen dus strenger worden gecontroleerd. "Dit zal minder comfort geven aan u en aan mij, maar een check van 3 seconden zal geen kwaad kunnen", verklaarde Geens.

Hij hoopt dat er ook vooruitgang kan worden geboekt op het vlak van gegevensuitwisseling tussen de nationale inlichtingen- en veiligheidsdiensten. "België pleit daar al langer voor", aldus Geens. "Europa is de oplossing, zoals dat ook het geval was in de bankencrisis. Dáár moeten we naartoe, de vraag is alleen wanneer." Europees commissaris Dimitris Avramopoulos, bevoegd voor Binnenlandse Zaken, wil de basis leggen voor een eengemaakte Europese inlichtingendienst, zo maakte hij bekend. Op 1 januari 2016 moet alvast het Europees centrum voor terrorismebestrijding van start kunnen gaan.

'Europa is de oplossing, zoals dat ook het geval was in de bankencrisis. Dáár moeten we naartoe, de vraag is alleen wanneer'

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Resultaten

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil tegelijk vooruitgang in het PNR-dossier, over de registratie en uitwisseling van passagiersgegevens. De regering besliste gisteren om voort te maken met een Belgisch systeem, maar "het is beter om dit op Europees niveau te doen", zei Jambon.

Zijn Franse collega Bernard Cazeneuve, die om de vergadering van de Europese ministers had gevraagd, zei dat hij zich "inflexibel" zou opstellen zodat de bijeenkomst zeker niet zou eindigen zonder concrete vooruitgang. De Franse justitieminister Christiane Taubira gaf toe dat in de strijd tegen het terrorisme de fundamentele vrijheden gevrijwaard moeten worden, maar dat dit niet ten koste mag gaan van de veiligheid. "We mogen ons niet collectief kwetsbaar maken", waarschuwde ze. "Mensen die aanslagen plannen, moeten ook echt kunnen worden gevolgd."

Ministers Geens en Jambon verwachten niet dat ze van hun collega's een veeg uit de pan zullen krijgen omdat hun diensten te weinig zouden hebben gedaan om de aanslagen in Parijs te voorkomen. "Salah Abdeslam is een Brussels geval. Wij hebben alle informatie doorgegeven, maar dat heeft niet altijd geresulteerd in de noodzakelijk maatregelen van andere landen", zei Geens. "Met een 'blame game' kom je niet vooruit."

'Salah Abdeslam is een Brussels geval. Wij hebben alle informatie doorgegeven, maar dat heeft niet altijd geresulteerd in de noodzakelijk maatregelen van andere landen'

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)