Geens: "Laat ons Belgisch experiment nog maar even aanhouden”

BELGAONTHESPOT
"Bij de stichting van België dachten velen dat we het niet langer dan 10 jaar zouden volhouden. Het is ondertussen echter uitgegroeid tot een van de meest interessantse experimenten. Laat het ons nog maar even aanhouden met Brussel in het centrum. Het heeft ons nooit windeieren gelegd". Dat heeft ontslagnemend vice-premier en federaal onderhandelaar Koen Geens gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van CD&V Leuven.

Geens wees er degenen met separatistische ideeën op dat België momenteel bij de rijkste landen ter wereld behoort en onder meer de beste gezondheidszorg en universiteiten telt. Zonder in te gaan op de huidige onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe federale regering gaf hij echter ook toe "dat het niet steeds eenvoudig is en dat de komende maanden niet makkelijk zullen zijn".

Zowel België, Schotland, Catalonië, Baskenland, Bretagne... moeten volgens Geens ook omwille van de gang van zaken in de EU volwaardig lid blijven van hun land. Een EU bestaande uit 50, 60 regio's wordt volgens hem immers onbestuurbaar, terwijl de EU "ons enig draagvlak is om in de wereld te kunnen meetellen". "Als we tegen Poetin willen vertellen dat Oekraïne een belangrijke economische partner is of Trump zeggen dat wat hij geregeld in het Midden-Oosten uitsteekt niet steeds even wijs, moeten we als EU politiek en militair geloofwaardig zijn", aldus Geens.

Bescheiden rol

Voor de CD&V ziet Geens in de huidige politieke situatie met slechts 19 zetels in het Vlaams parlement en 12 in het federaal parlement een eerder bescheiden rol weggelegd. "De tijd is voorbij dat figuren als Jean-Luc Dehaene en Marc Eyskens uitgingen van 'we zullen'. Verwacht dus niet dat deze partij in staat is om in een, twee, drie de forcing te gaan voeren". Het politiek bedrijf is door de wijzigingen op vlak van communicatie sowieso moeilijk geworden. "We gingen het in Vlaanderen beter doen, maar kijk hoe moeilijk het is om ook daar mekaar goed en duidelijk te verstaan", aldus Geens.

De CD&V wil volgens Geens anderzijds een factor van stabiliteit zijn in het politieke landschap dat steeds meer op drift komt. "Wij moeten niks dwaas doen en rustig samenblijven op de lijn die wij vandaag gekozen hebben". Verwijzend naar het verloop van de recente voorzittersverkiezingen wees Geens erop dat de partij daar wonderwel in slaagt. "We hebben bij deze verkiezingen iets gerealiseerd wat geen enkele partij gekund heeft. Onze zeven kandidaten hebben in alle openheid gediscussieerd zonder rivaliteit en conflicten die achteraf blijven hangen".
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jean donny

  Leren die overbetaalde politiekers nu nooit hun les ? Gezond boerenverstand meer is er echt niet nodig! Of moeten we met zijn allen voor het VB stemmen om iets in de positieve zin te zien bewegen ? Belgie is een land waar de Vlamingen steeds zijn uitgebuit sla de geschiedenis er maar over na! We zouden eens eindelijk kunnen beginnen met de stem van alle Belgen evenwaardig te maken de essentie van democratie weet je ! Jean Donny

 • danny janssens

  Neem dan jullie verantwoordelijkheid ook op als belgische partij en stap mee in paarsgroen

 • jan strynckx

  Confederalisme staat in het programma van de CD&V. Wat Geens hier doet is zijn kandidatuur voor het eerste ministerschap indienen

 • Karel Van Beeck

  Waarom wil Geens partij dan vasthouden aan de nva?

 • FRANK WILLEMS

  Nee Mr Geens België is gesticht in 1825 door de Generale met kapitaal uit Frankrijk België Engeland en Rotschild ???( die tot 1870 nationale bank was) We hadden zelfs 1 jaar een franse koning maar de Engelsen vonden dit maar niks en wilden wel een Coburg omdat het Engels hof Coburg was. Mr Geens België is gesticht door het kapitaal , voor het kapitaal .