Geens kritisch: "De Wever is minister van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Justitie en van nog wat andere zaken..."

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en N-VA-voorzitter Bart De Wever.
Belga Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en N-VA-voorzitter Bart De Wever.
N-VA-voorzitter Bart De Wever gelooft dat het wel degelijk mogelijk is om sans-papiers die geen asiel aanvragen te vervolgen. Dat zei hij in Terzake op Canvas. Hij stelt ook voor om in de gerechtelijke procedure hun smartphone in beslag te nemen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staat niet meteen te springen voor de ideeën van N-VA over snelrecht, liet hij vanmorgen bij het begin van de ministerraad merken.

"De Wever is minister van Binnenlandse Zaken, van Buitenlandse Zaken, van Justitie en van nog een aantal andere zaken. Maar wij gaan er hier rustig over beslissen", zei Geens vanochtend aan de Wetstraat 16. "Mijnheer De Wever zegt dat het snelrecht een oplossing is, maar bij snelrecht kun je ook geen mensen in hechtenis nemen. Dat weet men wel denk ik bij N-VA? Dus ik hoor die oplossingen aan en ik zeg dat ze juridisch niet kunnen."

De Wever legde zijn voorstellen gisteren op tafel bij
Terzake. Daaronder ook het idee rond het in beslag nemen van smartphones van transmigranten. "Dan garandeer ik u dat het zeer snel in het wereldje van de mensensmokkelaars zal rondgaan dat België niet 'the place to be' is. Het zijn geen sympathieke maatregelen, ik besef dat ook."

"Niet nieuw"

Geens kreeg intussen een eerste kort advies van het College van procureurs-generaal over wat kan en wat niet kan bij de inbeslagname en uitlezing van gsm's van transmigranten. Het uitlezen van gsm's is niet nieuw, benadrukte Geens. "Het is een opsporingsmethode die al lang bestaat en die de voorbije jaren werd geperfectioneerd in functie van de moderne technologie."

Uit het advies blijkt dat bij een aanhouding - bijvoorbeeld op een parking, in een park, aan een bestelwagen of op een markt - een officier van de gerechtelijke politie een gsm in beslag kan nemen van zowel dader als slachtoffer. Het moet kaderen in een gerechtelijk onderzoek en er moet bovendien sprake zijn van betrapping op heterdaad. Zoniet is er toestemming van het parket nodig.

De gsm mag ook worden uitgelezen, bijvoorbeeld de sms'en. Maar als het gaat om verwijderde informatie, moet opnieuw het parket groen licht geven. "Het parket dringt er wel op aan in de mate van het mogelijke de gsm zo snel mogelijk terug te geven. Het gaat om een manier van sociale communicatie", aldus minister Geens. 

"PS, Ecolo, DéFI, één pot nat"

De N-VA-voorzitter zei in Terzake voorts dat het geen toeval is dat de hub van de transmigranten, het Maximiliaanpark, in Brussel ligt. "Het is geen toeval dat het in die stad gebeurt, waar de partijen het 'Wir schaffen das' van Angela Merkel steeds hebben toegejuicht. Die partijen zijn ook zeer afhankelijk van de stemmen van nieuwkomers. Ik heb het over PS, Ecolo, DéFI, noem maar op. Dat is allemaal één pot nat. Die durven gewoon niet optreden tegen het burgerplatform."

De Wever verdedigde tot slot de beslissing om plaats te maken in gesloten centra voor de transmigranten, waarvoor criminele illegalen moesten worden vrijgelaten. "De transmigratie was acuut, met schietpartijen, gewelddadigheid,... Er moest iets gebeuren." Er worden volgens hem ook wel vaker criminele illegalen vrijgelaten. "Heel vaak nemen de landen van herkomst die mensen niet terug en moet je hen na een aantal maanden laten gaan, ook al zijn ze crimineel."

N-VA-fractieleider Peter De Roover stelde gisteren al voor dat sans-papiers die illegaal in ons land verblijven en geen asiel aanvragen, effectief vervolgd worden. De vreemdelingenwet voorziet in gevangenisstraffen tot drie maanden. Geens ziet dat evenmin zitten: "Als we alle mensen met straffen tot drie maanden moeten vervolgen, bijvoorbeeld ook mensen die hun onderhoudsgeld niet betalen, dan zijn we nog niet thuis."
656 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • gustaaf guldentops

  die regering had al lang hun ontslag moeten indienen.

 • Guido Ceuleers

  Geens zou beter zijn eigen werk eerst eens GOED moeten doen, zodat BDW er geen kritiek op hoeft te geven. Wie laat gevangenen vroeger vrij en heeft beslist als je minder dan 3 jr cel krijgt, dat je dan met een enkelband mag thuis zitten ?

 • LUC VAN DER VEKEN

  Mr. Geens, ik ben géén NVA fan, maar wat jij over De Wever zegt spreekt boekdelen! Deze persoon kan 2 ministers uitschakelen in jullie regerings onderonsje met 3 oneliners zoals Louis Toback dat vroeger kon voor SPA! Spijtig genoeg klikt het niet tussen NVA en SPA.

 • Marc Baeyens

  "De Wever is minister van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Justitie en van nog wat andere zaken..." Dat is dan ook geen pluim voor al die ministers zou ik denken.

 • guido Bervoets

  Het is statisch vastgesteld dat 1 op de 3 politici even dom is als de andere 2. Als je van dat gegeven vertrekt weet je dat je van politici niet al te veel moet verwachten, niet teveel illusies moet maken dat ze het voor u doen en hen al zeker niet verafgoden zoals met De Wever het geval is.