Geens: “Kinderen van jihadisten terughalen zonder hun moeder bijna onmogelijk”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag in de Kamer.
Photo News Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag in de Kamer.
Het is meestal onmogelijk Belgische kinderen van jihadisten uit kampen in Syrië terug te halen zonder hun moeder, door de houding van de lokale machtshebbers en de internationale organisaties. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag verklaard in de Kamer, waar hij een reeks vragen voorgeschoteld kreeg over de situatie in het noorden van Syrië.

Liefst tien fracties kwamen tussen tijdens de vragenreeks over de gevolgen van de Turkse inval. Dat ging voor een stuk over de geopolitieke toestand, maar de meeste tussenkomsten werden gevoed door het nieuws dat twee mannen, drie vrouwen en zes kinderen van de radar zijn verdwenen. 

Vervolgd en veroordeeld in de regio

"Ik zeg niet dat het risico onbestaande is dat die mensen uiteindelijk ongecontroleerd op Belgisch grondgebied terugkeren", antwoordde minister Geens. "Het risico bestaat, maar is beperkt."

Hij liet verstaan dat het standpunt van de regering over de repatriëring van IS-strijders niet gewijzigd is en ook wordt gedeeld door tal van andere partnerlanden. "Het is verkiesbaar dat ze worden vervolgd en veroordeeld in de regio", aldus Geens, die eraan toevoegde dat bij de Irakezen wordt aangedrongen op het respecteren van de mensenrechten.

Scheiden

Wat de kinderen betreft, weerlegde de minister dat de afspraak die al lang geleden binnen de schoot van de regering werd gemaakt, dode letter is gebleven. Er werden vijf kinderen en een adolescente naar ons land teruggehaald. Dat het er niet meer waren, komt ook doordat het vaak praktisch onmogelijk is kinderen van hun moeder te scheiden, legde Geens uit. Hij verwees daarbij naar de houding van de lokale machtshebbers en de internationale organisaties.

Op de oppositiebanken verklaarden Yasmine Kherbach en (sp.a) en Jessika Soors (Groen) niet gerustgesteld te zijn door de "sussende woorden" van Geens. Voor Goedele Liekens (Open Vld) is het duidelijk dat IS-strijders niet naar ons land moeten worden teruggebracht, ook niet de vrouwen.
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dan Midden

  caes jean-pierre: Zegt de naam Eubelius jou iets, moet je eens opzoeken, is een klein advocatenbureau met vlot 12 miljoen euro winst volgens hun jaarrekeningen, medeoprichter is een zekere K. Geens. Eubelis heeft acw geholpen met het ARCO dossier. Kan men eens nagaan hoeveel van de 35 miljoen omzet Eubelius van de staat komt.

 • caes jean-pierre

  Heeft Mr Geens ook een advocatenkantoor, of word hij betaald van collega's die wel advocatenkantoren hebben, om direct zo een uitspraken te toen, dus pro-deo advocaten ten top, en de belastingbetaler maar afdokken.

 • guido vermeyen

  Draaien en keren, uitspraken aanpassen, bochtenmaken.....de specialiteit van Geens als het maar mooi klinkt en liefst heeel uitgebreid....epistels van een half uur om 1 feit uit te leggen,die man hoort zichzelf o zo graag oreren.....thuis niks te zeggen ? dan maar op een ander !

 • Joske Zeeuw

  Onbegrijpelijk dar hierover gedebatteerd wordt. Personen die uit religieuze of andere overtuigingen de vernietiging van de westerse beschaving nastreven horen hier niet. En sommige politici hebben een zeer kort geheugen, dat is duidelijk.

 • Peter Janssen

  En weer schuift geens de smoes om ze terug te kunnen halen in de schoenen van lokale machthebbers en internationale organisaties,tiens, bepalen die dan het belgisch/vlaamse beleid,geens?Me dunkt dat moeders wel gescheiden zouden willen worden om hun kinderen in veiligheid te krijgen of toch niet?Of gebruiken ze hun kinderen om hun vege lijf te redden om dan hier jihad te voeren?