Geens haalt zwaar uit naar N-VA en Open Vld en pikt kritiek op strafbeleid niet

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) (archiefbeeld).
BELGA Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) (archiefbeeld).
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft in de Kamer zwaar uitgehaald naar zijn coalitiepartners N-VA en Open Vld. Geens pikt het niet dat beide partijen gisteren kritiek uitten op de maatregel waardoor lichte criminelen al na minder dan een derde van hun straf kunnen vrijkomen. 

Geens verwijt beide partijen een gebrek aan solidariteit binnen de regering. De minister van Justitie zei dat hij "met de handen op de rug" moest antwoorden op de vragen van oppositie en meerderheid over de moord op een gevangenisverpleegster. Eén van de verdachten werd in een andere zaak al na acht maanden vrijgelaten, terwijl hij tot drie jaar cel was veroordeeld.

De vrijlating kwam er na een omzendbrief van Geens voor kortgestraften. Die werd in de regering beslist om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. De maatregel was tijdelijk, maar werd al verschillende keren verlengd.

"Compromis wordt normaal gezien collectief verdedigd"

Geens toonde zich ongewoon kritisch voor N-VA en Open Vld. Beide partijen zitten ook in de regering en hebben de omzendbrief mee goedgekeurd, klonk het. "Er is iets in de politiek en dat heet een 'politiek compromis'. Dat wordt normaal collectief verdedigd, zeker wanneer de handen van een minister op de rug gebonden zijn."

De minister zei dat hij andere maatregelen had voorgesteld, onder meer rond de voorlopige hechtenis. Uiteindelijk zijn de maatregelen die nu in vraag gesteld worden uit de bus gekomen. "De regering heeft die aanvaard en beloofd die collectief met mij te dragen", zei Geens.

"Ik vind het dus een beetje moeilijk dat regeringspartijen over dit soort zaken die collectief beslist zijn, de minister aanspreken, hoe vriendelijk ze dat ook doen, maar op steeds dezelfde toon. Het is heel gemakkelijk hier te komen vertellen dat er niet genoeg plaats is in de gevangenis en tegelijkertijd te zeggen dat we niet genoeg mensen opsluiten. Het spijt me dat ik de toon even laat stijgen, want omstandigheden zijn er niet naar."

'Het is heel gemakkelijk hier te komen vertellen dat er niet genoeg plaats is in de gevangenis en tegelijkertijd te zeggen dat we niet genoeg mensen opsluiten'

Koen Geens

Iedereen doet zijn best

Zonder deze maatregelen moeten er bijkomende gevangenissen worden gebouwd, zei de minister. De bouw van nieuwe gevangenissen in Dendermonde en Haren sleept al lang aan, omwille van procedureredenen.

"Ik wil iets aan de overbevolking in de gevangenissen doen, maar daarvoor hang ik ook af van de Regie der Gebouwen, waarvoor collega Jan Jambon (N-VA) bevoegd is." Geens wil geen kritiek geven op zijn N-VA-collega. "Hij doet zijn best, maar ik ook".

De minister werkt aan een nieuw wetboek rond stafuitvoering. Hij wil dat ook alle straffen onder de drie jaar onderworpen worden aan de strafuitvoeringsrechtbank en dat er een opvolging komt voor parket, politie en justitiehuizen. "Maar deze wet kan alleen maar van kracht worden als we nieuwe gevangenissen bouwen".

N-VA en Open Vld blijven aandringen op een bijsturing. "Het waren tijdelijke maatregelen, we kunnen ook collectief beslissen om die te herzien", meent Sophie De Wit (N-VA). "Het is aan ons om de omzendbrieven aan te passen", zei Carina Van Cauter (Open Vld).

BELGA178 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilbert Haelewyn

  Toch wel eigenaardig. Als het om een CD&v minister gaat , is het collectief. Als het om een NVA minister gaat, is het niet meer collectief.

 • Marc Baeyens

  Geens denkt nog dat hij goedgelovige zielen kan bekeren gelijk een pastoor op de preekstoel honderd jaar geleden. Een super tsjeef.

 • Arthur Houben

  Geens moet niet zeuren!ook hij is onbekwaam door de onwil om1.uitzetting naar thuislanden van veroordeeld crapuul,mogelijk sinds 2005 tegen overbevolking gevangenissen!!en 2 ervoor te zorgen dat criminelen zo zwaar gestraft worden dat ze geen misdrijven meer plegen.Dáár ligt de oorzaak die moet aangepakt worden en níet symptomen aanpakken en verder pamperen door het beschermen van crapuul.

 • j Roderigas

  och morgen laat onze rechtstaat iedereen lopen, de braven zullen de rekeningen toch betalen.

 • Gino Denil

  Geens kan op zijn eentje geen wetten afschaffen of veranderen. Dat doet de regering en de meerderheid in het parlement. Als er dus in deze regering of in deze parlementaire meerderheid zijn die met de vinger willen wijzen dan moeten ze vooral naar zichzelf wijzen.