Geens gaat deurwaarders strenger aanpakken

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)
Belga Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)
Binnenkort kan u met klachten over gerechtsdeurwaarders naar een onafhankelijke ombudsman. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) beslist. Uit onderzoek van deze krant blijkt namelijk dat misbruiken vaak onder de mat geveegd worden.

Gerechtsdeurwaarders die systematisch te veel aanrekenen, die onethisch te werk gaan bij het innen van schulden of er commerciële activiteiten op nahouden, moeten harder worden aangepakt volgens Geens. Gisteren organiseerde hij een meeting met de beroepsvereniging van deurwaarders, waar hij met aandrang vroeg om een onafhankelijke ombudsman. "Mensen zouden daar bijvoorbeeld bij terechtkunnen als ze van oordeel zijn dat ze niet correct werden behandeld", legt Geens uit. Vandaag moet iemand met een klacht immers bij de deurwaarders zélf aankloppen.

De minister wil echter verder gaan en spreekt van een hervorming. "Het statuut van gerechtsdeurwaarder als openbaar en onafhankelijk ambtenaar moet strikter geregeld worden." Gevallen van misbruik in de sector zijn legio. Zo kon een deurwaarder meer dan 10 jaar in de VS een paardenfokkerij uitbaten terwijl hij in Brussel 'werkte'. De zaak werd geseponeerd zonder gevolg. Dat moet onmogelijk worden. Geens zal immers ook het Openbaar Ministerie vragen om de klachten die via de ombudsman komen strikt op te volgen. (JBG)

Benoemd voor het leven door Zijne Majesteit de Koning en ambtenaren in dienst van Vrouwe Justitia. Dat zijn deurwaarders. Wij keken achter de façade van het officiële ambt en gingen op onderzoek. Hoe kan een deurwaarder 10 jaar paarden fokken in de VS en tegelijk zijn ambt uitoefenen? Lees het in HLN+ voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.