Geens: "Er is veel verkeerd gelopen in Molenbeek"

"Er is de afgelopen twintig jaar in Molenbeek veel verkeerd gelopen." Dat zei minister van Justitie Koen Geens vanmiddag in het VTM Nieuws. Dat is een sneer naar PS-politicus Philippe Moureaux, die twintig jaar lang burgemeester was van de gemeente.

Hoe hard de afgelopen tijd ook is gewerkt aan de radicalisering in de gemeente, "de gewone criminaliteit is te weinig onderzocht" volgens de minister. Gisteren arresteerde politie vijf verdachten in Molenbeek na de aanslagen in Parijs. Geens zegt ook "dat we niet weten of we alle mensen die met de wagen zijn teruggekomen gevat hebben en of er nog andere deelnemers van de aanslagen in Molenbeek huizen".

Gisteren zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in de studio's van VTM Nieuws dat de regering Molenbeek zou "opkuisen". Minister Geens waarschuwt om niet tactloos op te treden: "We moeten doelmatig en effectief zijn in onze represailles, zonder andere reacties uit te lokken."

Hij zei in de studio verder dat het dreigingsniveau voor publieke evenementen verhoogd is, omdat terroristen duidelijk andere doelwitten viseren. "Terroristen hebben hun actie verlegd van synagoges, de joodse plaatsen en politiekantoren naar het brede publiek, massa-evenementen." Geens blijft wel realistisch: "Er is een limiet aan wat we kunnen voorkomen. Iemand die begint te schieten in het publiek, ja, die schiet."