Geens: "Eén jaar cel is niet nuttig"

Justitieminister Koen Geens (CD&V)
BELGA Justitieminister Koen Geens (CD&V)
In gesprek met De Zondag vertelt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) meer over zijn Justitieplan, de hervorming die het departement de 21ste eeuw moet in loodsen. Geens wil bijvoorbeeld celstraffen onder het jaar afschaffen: "Dat kan je beter oplossen met bijvoorbeeld een enkelband."

"Ik geloof niet dat een celstraf onder het jaar zin heeft. Dat kan je beter oplossen met bijvoorbeeld een enkelband", zegt Geens. "De celstraf moet een duidelijke finaliteit hebben. En volgens mij zit die in vergelding en loutering, én in de kans geven aan iemand om een beter mens te worden. Ik geloof oprecht dat dat kan. Als die persoon het zelf wil natuurlijk. In die zin is een celstraf van één jaar niet lang genoeg. Daarom is die niet nuttig."

De justitieminister wil ook de algemene maat van voorwaardelijke invrijheidsstelling herbekijken. Geens: "Vandaag is dat mogelijk na een derde voor een eerste straf, en na twee derde voor een recidivist. Ik wil dat voor iedereen op de helft zetten."

Waarom wil de CD&V-politicus die wijziging? "Mensen functioneren op beloning. Zij moeten het gevoel hebben dat door goed gedrag hun straf kan verminderen. Dat is ook van belang voor de samenleving. In Nederland is het penitentiair klimaat veel meer gericht op re-integratie. Resultaat: minder recidive."

'In Nederland is het penitentiair klimaat veel meer gericht op re-integratie'

Koen Geens, minister van Justitie (CD&V)