Geens "diep verontwaardigd over brute geweld, maar meer dan ooit vastberaden"

Minister van Justitie Koen Geens uit "zijn diepe verontwaardiging over het brute geweld dat gebruikt werd tijdens de aanloop naar het onderhoud dat hij met de delegatie van de manifestanten van penitentiaire agenten had afgesproken". Dat meldt zijn kabinet in een persbericht. "Hoewel hij steeds bereid was met die delegatie te spreken, hebben de penitentiaire agenten het onderhoud geweigerd", klinkt het. "Hij betreurt ten zeerste dat er vernielingen werden aangericht en mensen van het onthaal in schok werden gebracht." Maar de minister blijkt "meer dan ooit vastberaden".

In Brussel zijn betogende cipiers vanochtend het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) binnengedrongen. Deuren, ramen, computers, kasten, bloempotten, ... sneuvelden. De politie zette traangas in om de betogers uit elkaar te drijven.

Hoewel Geens verontwaardigd is, zal hij om 16u toch de vakbonden van de cipiers zoals beloofd ontmoeten. "Meer dan ooit is hij vastberaden om de penitentiaire hervorming waartoe hij zich geëngageerd heeft, in akkoord met Regering en Parlement, en in permanente consultatie met de vakbonden, door te voeren", klinkt het.

BELGA

"Onaanvaardbaar"

"Onaanvaardbaar en puur vandalisme", zo bestempelt de voorzitter van het directiecomité van de federale overheidsdienst Justitie Jean-Paul Janssens dinsdag de incidenten aan het kabinet van minister Geens.

"Als voorzitter van het directiecomité veroordeel ik ten stelligste het gedrag van de betogers en de vernielingen die zij aan het gebouw en het materiaal hebben aangebracht. De medewerkers van het onthaal zijn getraumatiseerd. Dergelijke uitwassen bij syndicale acties zijn onaanvaardbaar. Dit is puur vandalisme", aldus Janssens.

Volgens Janssens is de veiligheid van het gebouw verzekerd en zal het onthaal worden hersteld. Het gebouw blijft wel dinsdag en woensdag gesloten voor het publiek.

BELGA

"Dit is geen sociale actie meer. Puur vandalisme"

De vernielingen die de manifesterende cipiers hebben aangebracht op het kabinet van Justitieminister Koen Geens worden op Twitter ook krachtig veroordeeld door politici van meerderheid en oppositie. N-VA neemt daarbij ook PS en sp.a in het vizier.

"Dialoog moet van beide kanten komen. Door in te breken zet je jezelf buiten spel. Kan absoluut niet", beklemtonen Groen-voorzitter Meyrem Almaci en haar justitiespecialist Stefaan Van Hecke. "Dit is geen sociale actie meer. Puur vandalisme. Praten aub!"

"Vernielingen en geweld kunnen absoluut niet. Gesprek blijven aangaan, want anders zijn er alleen verliezers", zo tweet ook sp.a-voorzitter John Crombez in reactie op de beelden van aan de Waterloolaan, waar minister Geens kantoor houdt.

Bij N-VA noemt men de veroordeling door Crombez echter "ongeloofwaardig". Zo verwijt Kamerlid Werner Janssen sp.a en PS "opruien" en "doelbewuste misinformatie".

Voorzitter Bart De Wever houdt het op de PS. "Toestand in de gevangenissen is allesbehalve optimaal, maar dit is een politieke PS-staking. Een partij die een kwarteeuw aan de macht was", tweet hij. "Alle steun voor de hervormingen gevangeniswezen van Koen Geens. Gewelddadige vakbondsacties vandaag zijn onaanvaardbaar."

PS-voorzitter Elio Di Rupo pikt de kritiek van N-VA over de PS-banden met de cipiersacties niet. "Wie per se roekeloze besparingspolitiek wil voeren, moet minstens de moed hebben om de eigen verantwoordelijkheid te erkennen", zo reageert Di Rupo op De Wever. "Bart De Wever moet zijn verantwoordelijkheid opnemen als voorzitter van de eerste partij van een regering die bezig is met het kapotmaken van justitie en de openbare diensten", luidt het. "Ik veroordeel het inefficiënt besparingsbeleid van de regering-Michel dat mensen het mes op de keel zet. Net zoals ik elke vorm van geweld veroordeel."

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert vol ongeloof op het geweld. "Al weken is Koen Geens de man van dialoog. Vreemde manier van waarderen. Dit kan echt niet. Ga rond de tafel zitten", zo luidt de boodschap van de christendemocraat aan de vakbonden.

Bij Open Vld reageert justitiespecialiste Carina Van Cauter tot slot dat geweld nooit een antwoord is op een sociaal conflict. "Wansmakelijk en onaanvaardbaar", besluit zij.