Geens bezorgd over Afrikaans terrorisme

Brussels - Belgium 06/02/2018

- Commission de la Justice: audition du ministre de la Justice Koen Geens sur la Bande des Tueurs du Brabant - Commissie voor de Justitie : hoorzitting met Minister van Justitie Koen Geens over de Bende van Nijvel 
   Pict by Didier Lebrun © Photo News
Photo News Brussels - Belgium 06/02/2018 - Commission de la Justice: audition du ministre de la Justice Koen Geens sur la Bande des Tueurs du Brabant - Commissie voor de Justitie : hoorzitting met Minister van Justitie Koen Geens over de Bende van Nijvel Pict by Didier Lebrun © Photo News
“Het einde van de wereld is niet nabij.” Tijdens een lezing aan de prestigieuze universiteit Johns Hopkins in Washington, heeft Koen Geens (CD&V) een geruststellende boodschap afgeleverd over de veiligheidssituatie in ons land. Tegelijk toonde hij zich bezorgd over de toename van moslimextremisme in Afrika.

Geens vertoeft deze week in de Verenigde Staten om met veiligheidsdiensten als CIA, FBI en Homeland Security en tech-spelers als Google en Facebook te spreken over het belang van data in strafonderzoeken. Het werk van speurders in onderzoeken naar terreur, drugshandel of mensensmokkel is de jongste jaren behoorlijk bemoeilijkt door de introductie van geëncrypteerde communicatietools zoals Whatsapp, Skype, Viber of Messenger. En de providers zijn allesbehalve scheutig met het delen van informatie over gesprekken via die tools. Maar de minister –die tevens professor is- werd ook uitgenodigd door de universiteit Johns Hopkins in Georgetown om te komen spreken over radicalisering in Europa. “Dat thema leeft hier heel sterk. Op deze school kent iedereen Molenbeek”, aldus Matthias Matthijs, een uit Eeklo afkomstige professor Internationale Politiek die al meerdere jaren in de VS woont en werkt.

Koen Geens gaf de studenten Internationale Studies van Johns Hopkins een relativerende boodschap mee. “We moeten niet doen alsof het einde van de wereld nabij is. Terrorisme heeft altijd bestaan. Decennia geleden voerden jonge mensen in Europa ook aanslagen uit in functie van een ideologie, het communisme. We hebben in ons land een hele lijst maatregelen genomen om terrorisme te bestrijden, maar we moeten ook op preventie inzetten.” Op vragen over gebrekkige integratie, racisme en sociale achterstand van migranten in landen als België, antwoordde Geens onder andere: “We zouden gebaat zijn bij meer gemengde huwelijken.” En de minister zei nogmaals dat hij betreurt dat er nog altijd geen Belgische imamopleiding is. "Ik ijver daar al 2 jaar lang voor, maar het is een moeilijk thema."  

De minister toonde zich tot slot bezorgd over Afrikaans terrorisme. “In Europa zijn sinds 2015 650 doden gevallen door terrorisme, in het Midden-Oosten en Afrika 28.000. Vooral in Afrika merk je een toename van moslimextremisme. Het geweld in Afrika en de impact op de migratie, maken mij meer bezorgd dan gelijk welk ander terrorisme.”
59 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • armi gaston

  Het VB is al dertig jaar bezorgd, maar werd opzij gezet

 • Alfons Verbist

  Maakt zich zorgen over Afrika. Dat hij hier in vier jaar tijd niets heeft gedaan een de procedurefouten kwestie, blijkt niet van tel. Zou zich beter bezig houden en daadkrachtige oplossingen, lees wetten, maken om in dit land orde op zaken te stellen. Heeft misschien schrik van de balie/advocatuur om daar aan te beginnen...?

 • Jan Verstrepen

  Allé de verkiezingen naderen hij wordt wakker

 • Boris Verhafstoot

  Wacht maar tot hij hier in actie gaat schieten. Maar nog even geduld hé.

 • Eric De landtsheer

  Laat ze daar doen in Afrika, hebben wij geen zaken mee